Viktor-Orban-Bild-Pietro-Naj-Oleari

Ungerns premiärminister Viktor Orban. Bild: Pietro Naj-Oleari.

Utrikes

Ungern folkomröstar om uppmärksammad HBTQ-lag

Publicerad 7/22/2021
Annons

Ungern stiftade nyligen en lag som man menar ska skydda barn mot HBTQ-propaganda. Efter kritik från andra EU-länder och hot om juridiska åtgärder från Bryssel aviserar premiärminister Viktor Orban nu att den omdiskuterade lagen ska underställas en folkomröstning.

Den nya lagen som klubbades för en dryg månad sedan innebär bland annat att sådant som kan uppfattas som propagerande för HBTQ inte får visas för barn och när det gäller etermedia inte förekomma före en viss tid på kvällen. Kritiker utanför Ungern menar att lagen är homofobisk.

Vill tvinga Ungern upphäva lagen

EU-kommissionens ordförande Ursula vor der Leyen sade i ett uttalande efter att lagen antagits av det ungerska parlamentet att hon ska använda alla till buds stående verktyg och medel för att tvinga Ungern att upphäva lagen.

En resolution röstades igenom i EU-parlamentet om att straffa Ungern genom att hålla inne EU-bidrag. EU-kommissionen har också aviserat att man ämnar vidta rättsliga åtgärder mot landet.

Svarar med att utlysa folkomröstning

Det har föranlett den ungerska regeringen, som anser att lagen är en nationell angelägenhet, att underställa frågan en folkomröstning. Om lagen då visar sig ha ett brett folkligt stöd är tanken att den ska behållas men upphävas om den befinns sakna folklig förankring

– Bryssel har flagrant attackerat Ungen de senaste veckorna angående lagen” sade Orban i den video som postats på premiärministerns Facebook-sida där beslutet om folkomröstningen offentliggjordes.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
812Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons