Foto: Europa Pont.

Ungern hotar lämna FN-samtal om migration

Enligt landets utrikesminister strider FN:s liberala syn på migration mot Ungerns säkerhetsintressen. I december drog sig USA ur samarbetet.

2016 antog FN:s generalförsamling den så kallade New York-deklarationen som slår fast gemensamma åtaganden för medlemsländerna avseende flyktingar och migranter och syftar till att säkerställa en ordnad, säker samt reglerad migration.

Nästa toppmöte om samarbetet skulle hållas i februari i år.

Men nu hotar Ungern med premiärminister Viktor Orban i spetsen alltså att hoppa av de fortsatta förhandlingarna.

I april är det val i Ungern och vissa menar att detta kan vara en del av Orbans valkampanj. Orbans parti Fidesz leder med god marginal i opinionsmätningarna och premiärministerns hårda tag mot invandring och globalistiska krafter tycks ha gått hem väl hos väljarna.

– FN vill skapa en pakt som uppmuntrar till migration, vi är av den motsatta åsikten, och om det första utkastet i februari går på denna linje är frågan varför vi skulle delta i denna debatt, sa utrikesminister Peter Szijjarto på torsdagen.

Enligt utrikesministern utgör migration en global utmaning som är farlig och måste stoppas.

När USA drog sig ur samarbetet i december hänvisade landets FN-ambassadör Nikki Haley till att det helt enkelt inte är kompatibelt med amerikansk suveränitet.


Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.