Utrikes

Ungern varnar för 100 000 migranter på Balkanhalvön på väg norrut

Publicerad 12/3/2019
Annons

Vid en presskonferens i helgen talade den ungerske statssekreteraren vid försvarsministeriet Szilárd Németh om att en ny migrantkris liknande den 2015 kan vara i antågande. På Balkanhalvön ska 100 000 migranter ha samlats med målet att ta sig vidare norrut.

Medan situationen i dagsläget fortfarande är under kontroll varnar Németh för att ifall migranterna ”släpps loss på den ungerska gränsen kan det innebära stora problem och vi måste förbereda för den möjligheten”.

Förra fredagen meddelade ungersk polis att man upptäckt två underjordiska tunnlar som använts av migranter för att ta sig in i Ungern från Serbien. Kort därpå arresteras dussintals migranter i staden Ásotthalom.

Bara under förra veckan stoppade ungerska säkerhetsstyrkor 600 migranter från att ta sig in i landet illegalt jämfört med omkring 80 under motsvarande vecka i fjol. Hittills i år har totalt 11 808 migranter försökt ta sig in i Ungern med 2 418 försök bara denna månad.

I en radiointervju på söndagsmorgonen uppgav premiärminister Viktor Orbans högste säkerhetsrådgivare att ökningen av migranter främst skett vid Ungerns gräns mot Serbien men en ökad illegal aktivitet har även registrerats vid gränserna mot Kroatien, Rumänien och Ukraina.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
808Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons