ungern novak (1)

Ungersk folkdans/Katalin Novák. Foto: Silar

Utrikes

Ungerns familjepolitik gör succé: barnafödande och äktenskap ökar kraftigt

Publicerad 4/24/2020
Annons

Ungerns familjeminister, Katalin Novák, skriver på Twitter att Ungerns familjepolitik nu börjar ge utdelning. I fredags förmiddag berättade hon att barnafödandet och äktenskapen ökat kraftigt samtidigt som aborterna sjunkit med mer än en tredjedel.

I februari 2019 presenterade premiärminister Viktor Orban en sjupunktsplan för att skydda landets familjer som ett svar på det demografiska problemet med minskad befolkning. Planen inkluderade fördelaktiga lån till kvinnor under 40 som gifte sig, lån för att köpa bostad, skattelättnader eller om kvinnan uppfostrar fyra barn eller mer – livstids inkomstskattefrihet.

De erbjöd även motsvarande omkring 300 000 kronor till par som får tre eller mer barn.

LÄS MER: Nygifta par i Ungern får låna 300 000 kronor – efterskänks när tredje barnet föds

Vänstern kritiserar

Ungerns politik för att den egna befolkningen ska öka, till skillnad från västländerna som föredragit massiv invandring från Afrika och Mellanöstern, har kritiserats just från västländerna, där det bland annat kallats för nazistpolitik. Inte minst har svenska politiker och media gjort sådana jämförelser.

Den f.d. socialförsäkringsministern, Annika Strandhäll (S), hävdade den 12 februari 2019 att Ungerns familjepolitik ”osar 1930-tal” – och länkade samtidigt till en artikel på Aftonbladets ledarsida som jämförde den ungerska familjepolitiken med Nazitysklands. Detta kritiserades bland annat av Håkan Boström på GP:s ledarsida.

LÄS ÄVEN: Strandhäll, demografin och nazismen

Framgångsrik politik

Nu visar siffror från Ungern att deras politik röner framgångar. I ett inlägg i mars skriver Ungerns familjeminister Katalin Novák om de positiva siffrorna rörande den ungerska demografin:

Resultaten är upplyftande. Till exempel:

Idag allokerar den ungerska regeringen, jämfört med andra regeringen i Väst, mest resurser till familjer, nästan 5 procent av BNP och en ökning med 2,5 gånger jämfört med 2010.

Benägenheten att ha barn har ökat från 1,23 år 2011 till nästan 1,5 år 2019. Utan familjevänliga åtgärder hade 88 000 färre barn fötts.

Antal äktenskap ökade med 84 procent jämfört med 2010. Ungern har inte sett så många äktenskap på 30 år.

Antal skilsmässor minskade med 29 procent jämfört med 2010.

Antal aborter föll med en tredjedel mellan 2010 och 2019.

LÄS MER: Ungerns regering satsar på att få fler ungerska barn

Denna framgång påminde Novák om tidigare idag på Twitter där hon jämförde de två första månaderna 2019 och 2020:

LÄS MER: Ungern: Familjepaket ska premiera familjer och öka barnafödandet

Det ungerska regeringspartiet Fidesz tog makten 2010, varefter landet ridit på en våg av ekonomisk framgång, samtidigt som man motsatt sig massinvandring.

authorimage

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons