Efter att Polen sagt att de planerar anti-censurlagar mot sociala medier som förbjuder lagligt innehåll, tittar nu även Ungerns justitieminister Judit Varga på sätt att hindra så kallad ”skuggbanning” i sociala medier.

– Skuggbanning är när sociala medieplattformar i hemlighet och dolt, av politiska orsaker, begränsar synligheten och tillgången till ens profil utan vår vetskap om det, skrev Varga i ett Facebook-inlägg. IT-bolagen bryter därmed mot fundamentala demokratiska legala principer som utgör grunden i västvärldens kultur.

Hon hänvisade även till nyligen läckta röstinspelningar av Twitters VD Jack Dorsey, troligen Project Veritas avslöjande. Hon menade vidare att kristna, konservativa och högeråsikter begränsas och att hon själv har erfarenhet av det.

SE ÄVEN: Kommuniké 16/1 2021: TEMA – Censur och avstängning av konservativa

Vill se snabba åtgärder

I inlägget skrev hon att ungerska justititedepartementet jobbar inom EU för att reglera IT-bolagen men att det kan komma att krävas snabbare åtgärder.

– På grund av systematiskt missbruk kan vi komma att behöva agera snabbare. Det är varför jag kallade samman ett extrainsatt möte med Kommittén för Digital Frihet och denna vecka kommer jag även att konsultera ordföranden för Ungerns konkurrensverk för att undersöka möjligheten för sanktioner för ohederliga affärsmetoder.

Vargas uttalanden följer den polske justititeministern Zbingiew Ziobro uttalandet förra veckan som sa att landet kommer göra en ”yttrandefrihetsskyddslag” som ska ge myndigheter makten att kräva att sociala plattformar återställer inlägg eller användarkonton.

Även EU reagerar

I en intervju i tyska tidningen Handelsblatt sa EU-kommissionären för rättsliga frågor Vera Jourová att ”sanningens ögonblick” angående den verkliga makten hos IT-jättarna hade kommit när Twitter och Facebook stängde av president Donald Trumps konton efter den 6 januari, till och med när han fortfarande var president.

Green Greenwald, Pulitzer-vinnare och den första som började samarbeta med visselblåsaren Edward Snowden, kallade den koordinerade nedstängningen av den sociala plattformen Parler för ”skrämmande maktmissbruk”.

I Sverige har endast Sverigedemokraterna reagerat mot IT-jättarnas agerande, bland annat genom Björn Söder som ställt flera frågor till regeringen, om censuren i sociala medier men även om bankernas nedstängning av bankkonton.

LÄS ÄVEN: Björn Söder (SD) kräver svar om bankernas avstängningar

LÄS ÄVEN: Nu tas Parler även bort från Amazons servar