Den ungerske journalisten Zoltán Bugnyár uppges ha gripits av polis efter att ha filmat ett inslag för TV-kanalen HÍRTV utanför polisstationen i Uppsala. Han gjorde ett inslag om onsdagens blodiga attacker i Vetlanda och använde polisstationen som bakgrundskuliss.

– Trots att vår korrespondent visade sitt presskort, inte gjorde något motstånd och sa att han skulle lämna platsen, höll poliserna kvar honom. Han fördes sedan till stationen och placerades i ett förhörsrum, där han hölls kvar i två timmar. Under tiden fick han inte ringa några telefonsamtal, säger en kvinnlig talesperson för HÍRTV, till Breitbart News.

Talespersonen uppger att Bugnyár inte var medveten om att vissa polisstationer i Sverige räknas som skyddsobjekt och därmed varken får filmas eller fotograferas. Detta regleras av skyddslagen och ska framgå med skyltning vid byggnaden. Bugnyár uppger dock att han aldrig informerades om detta och att polisen inte ville uppge vilken lag han bröt mot.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya censurlag: Journalister som avslöjar korrupta politiker riskerar fängelse

Nekades tolk vid förhör

Bugnyár talar svenska men inte tillräckligt väl för att känna sig trygg i en förhörssituation. När polisen ville förhöra honom på svenska begärde han därför tolk, vilket han har rätt att göra. Trots det ska han ha nekats tolk.

När journalisten två timmar senare släpptes fick han ingen dokumentation rörande gripandet eller förhöret. Dessutom beslagtog polisen både hans kamera och telefon.

HÍRTV:s talesperson är kritisk till polisens ingripande och beskriver det som ”oproportionerligt, onödigt och oacceptabelt”.

– Bugnyár legitimerade sig som journalist och var där för att utföra sitt jobb, konstaterar hon.