jorden
Vetenskap

Ungerska forskare kan ha hittat en femte naturkraft: ”Givet nobelpris”

Publicerad 11/24/2019
Annons

Fysiken centreras huvudsakligen kring fyra krafter som styr vårt kända, synliga universum och som styr allt från produktionen av värme i solen till hur våra mobiltelefoner fungerar. De fyra krafterna är gravitation, elektromagnetism, den svaga kärnkraften och den starka kraften. Ny ungersk forskning kan komma att leda oss till en femte naturkraft. 

Forskare på Institutet för kärnforskning vid den ungerska vetenskapsakademin, Atomki, har publicerat fynd som visar vad som kan vara ett exempel på hur den femte kraften fungerar, rapporterar CNN.

Man undersökte noggrant hur en exciterad, eller ”upphetsad”, heliumatom släppte ut ljus när den förföll. Partiklarna delade på sig i en ovanlig vinkel – 115 grader – vilket inte kan förklaras av känd fysik.

Forskaren som leder studien, Attila Krasznahorkay, berättade för CNN att det var andra gången hans team upptäckte den nya partikeln. Första gången var 2016 när de studerade isotopen beryllium-8. Då såg forskarna elektroner och positroner avlägsna sig från atomen i ovanliga vinklar. Partikeln kallar de X17 eftersom de beräknade massan till 17 megaelektronvolt.

”X17 kan vara en partikel som förbinder vår synliga värld med den mörka materian”, skrev han i ett mejl till tidningen.

Inget tyder på att upptäckten är ett experimentellt misstag

Jonathan Feng, professor i fysik och astronomi vid University of California i Irvine, berättar för CNN att han följt forskningsarbetet i flera år. Han menar att forskningen om den stämmer kan komma att bli banbrytande.

”Detta skulle vara ett givet nobelpris”, sade han. Vidare menar han att risken bara är en på triljonen att experimentens resultat orsakats av något annat än X17-partikeln.

Ingen har tidigare upptäckt denna partikel som inte går att förklara med hjälp av befintlig kunskap om fysik. Än så länge finns det inget som tyder på att splittringen i ovanliga vinklar var ett experimentellt misstag.

Upptäckten leder oss närmare fysikens heliga graal: teorin om allting, som skulle förklara alla fysiska fenomen. Albert Einstein försökte sig på att reda ut detta men lyckades aldrig.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
443Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons