I en intervju med den tyska tidningen Die Welt sågar Péter Szijjártó EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex och menar att EU:s medlemsstater själva bör skydda unionens yttre gränser.

Enligt Szijjártó är EU handfallet när det gäller migration och i stället för att Frontex, som han menar snarare är en resebyrå, står för bevakningen av de yttre gränserna bör de länder som ligger där dessa går sköta denna uppgift själva.

Gällande migration anser utrikesministern att Ungern driver det sunda förnuftets politik även om man kritiseras för det. Han menar att det fortfarande förekommer orättvis kritik av Ungern och en förvrängd rapportering av inrikesfrågor, men tillägger att man belåtet nu ser att Europa sakta men säkert går i samma riktning när det gäller migrantfrågan.

Tidigare i veckan fortsatte EU:s artikel 7-förfarande mot Ungern vilket kan resultera i att landet förlorar sina röster och utsätts för sanktioner på grund av diverse anklagelser om bland annat brist på pressfrihet och korruption.

Demokrati enligt vänstern
Vidare konstaterar Szijjártó att varje gång vänstern eller liberaler inte får som de vill kallar man ofta resultatet odemokratiskt. Att Fidesz vinner val efter val tycks inte spela någon roll för kritikerna. Två tredjedelarsmajoriteten vann man inte på lotteri, tillägger han.

Utrikesministern får medhåll i sin kritik av Frontex av Marine Le Pen som kallat EU ”en giftig accelerator av massinvandring och Frontex är dess välkomst-, stöd- och distributionsbyrå”.