Den tyska tidskriften Stern hävdar att personal på FN:s flyktingorgan UNHCR säljer förfalskade medicinska dokument till välbärgade afrikaner. Detta för att de ska kunna ta sig in i Europa och få asyl, rapporterar News 24.

UNHCR, FN:s flyktingkommissariat, har hamnat i blåsväder. FN-organet har i uppdrag att välja ut och flyga in ett visst antal flyktingar till olika europeiska länder varje år. Dessa platser ska enligt rådande regler gå till de mest utsatta människorna som har störst behov av dem.

Men nu hävdar det tyska magasinet Stern att flyktingplatserna i stället har sålts av UNHCR – för 2 500 dollar styck. Platserna ska ha köpts av välbärgad afrikansk medelklass.

FN har tidigare sysslat med korruption

Sedan 2001 har flertalet fall av FN-korruption avslöjats. Anställda på UNHCR ska flera gånger ha tagit emot mutor – för att sedan gynna enskilda individer eller särskilda intressen.

En talesperson för UNHCR bekräftar för AFP att man fått in rapporter om korruption i Kenya och Uganda.

– Vi kan bekräfta att vi har fått anklagelser relaterade till omflyttningsbedrägeri i Uganda och Kenya, säger UNHCR:s talesperson Cecile Pouilly till AFP.

Men Pouilly vill inte utveckla ytterligare.

Under 2016 och 2017 utreddes fem liknande fall i Kenya och man befarar att mörkertalet är stort.