migranter båt

Faksimil Twitter

Utrikes

UNHCR:s specialsändebud förordar återvandring: ”Annars kommer asylsystemet ifrågasättas”

Publicerad 8/21/2020
Annons

Medan trafiken över Medelhavet hela tiden ökar, och allt fler uppenbara icke-flyktingar kommer, befarar UNHCR:s särskilda sändebud för Medelhavet, Vincent Cochetel, att förtroendet för det redan sargade asylsystemet kommer att urholkas än mer. För att undvika detta förordar han att en rättssäker återsändandemekanism måste införas.

Enligt Vincent Cochetel, som arbetat för UNHCR i över 30 år, är mer än 70 procent av de som tar sig från Libyen till Europa inte reella flyktingar som kvalificerar sig för asyl.

LÄS ÄVEN: Här anländer ’flyktingar’ till Italien med hund, smartphone och smycken

Bland de 41 000 som hittills kommit till Europa till havs eller landvägen i år är den vanligaste nationaliteten tunisier, 18 procent, följt av algerier på tio procent. Och bland de ca 8 000 som kom till Italien eller Malta från Libyen är de vanligaste grupperna från Bangladesh, Sudan och Somalia.

LÄS ÄVEN: Nigel Farage avslöjar: Tiotusentals illegala bor på fyrstjärniga hotell – kostar miljarder

Tony Smith, tidigare generaldirektör vid den brittiska gränsbevakningen, berättar att människosmugglarna säger åt migranterna att söka asyl så fort de kommer fram. På så sätt kan de inte bara avvisas. Många har också redan fått nej i ett flertal europeiska länder men dröjer sig ändå kvar utan att myndigheterna agerar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons