Polisutbildningen i Malmö meddelar att man kommer att delta i stadens årliga prideparad den 20 juli. ”Polisens metoo-upprop, #nödvärn, visade att det finns mycket att jobba med innan organisationen är jämställd”, skriver en föreståndare.

På torsdagsmorgonen publicerade Sydsvenskan ett debattinlägg författat av Caroline Mellgren, föreståndare för polisutbildningen i Malmö. Hon hävdar bland annat att det råder homofobi inom den svenska poliskåren. Men det är något som nu ska motverkas när ”Malmö universitet har fått en unik möjlighet att påverka polisen och polisarbetet”.

LÄS ÄVEN: ”We Don’t Always March Straight” – Försvarsmakten engagerar sig i Pride

Enligt Mellgren visar sig den homofobi som hon menar existerar inom kåren bland annat internt när poliser motsätter sig deltagande i olika HBTQ-aktiviteter. I sitt debattinlägg skriver hon att polisstudenterna därför måste utbildas i att ”stå upp för alla människors lika värde” något hon tror kommer att leda till ett mer ”professionellt polisarbete” vilket i sin tur ”bidrar till att öka allmänhetens förtroende för polisen”.

Polisutbildningen utforskningsplats för HBTQ
Mellgren skriver att det kan vara svårt för polisstudenter att flytta hemifrån, byta stad och utforska sin identitet. Därför ska lärosätet numera erbjuda en trygg miljö för individerna att utforska sig själva.

Satsar på normkritik
Polisprogrammet vid Malmö universitet kommer även att satsa på normkritik. Polisstudenterna ska lära sig skapa förståelse för hatbrottsutsattas erfarenheter vilket man tror ska bidra till ett bättre bemötande vid polisanmälan och bättre utredningsåtgärder så att fler brott med hatmotiv kan identifieras, utredas professionellt och leda till åtal.

Politiskt engagerad
Samhällsnytt har nätgranskat föreståndaren som sedan många år tillbaka har engagerat sig i politiska ämnen.

Här nedanför följer ett axplock som bland annat visar att hon gillar vänsterrörelsen ’Skiftet’ som engagerar sig mot ”högerextremism”. En av rörelsens hjärtefrågor är att begränsa pressfriheten.


På Skiftets hemsida beskriver man exempelvis Samhällsnytt som en ”rasistisk hatsida”. Föreningen har även lanserat en kampanjsida för att påverka banker att strypa möjligheten att nyttja betallösningar för de medier man ogillar.

”Ingen organisation klarar av att överleva utan pengar, det gäller även högerextrema organisationer och nyhetssajter. För att få in pengar ber de om donationer och säljer kläder, böcker och klistermärken. Donationerna och försäljningarna sker över internet med hjälp av olika betalningslösningar.

Skiftet menar att det är dags att strypa tillgången till betaltjänster för högerextrema organisationer och nyhetssajter.”