University of California meddelar att man bryter samarbetet med Huawei efter att USA:s justitiedepartement den 28 januari anmälde företaget för brottslig verksamhet. Även Texas University berättar för tidningen Nature att de ser över sina förehavanden med bolaget, som är en stor investerare i forskning världen över.

Två veckor tidigare ska Oxford University i Storbritannien ha sagt att de slutar söka finansiering från det kinesiska bolaget med hänvisning till ”den oro som kommit upp till ytan de senaste månaderna rörande brittiska partnerskap”, rapporterar Nature.

LÄS MER: Flera länder förbjuder kinesiska Huawei efter misstankar om spionage – ”Sverige har inte den lagliga möjligheten”

Sedan slutet av 2018 har Huawei, en stor tillverkare av elektronik baserat i Shenzhen i Kina, varit under allt hårdare granskning från olika regeringar. Flera länder har har haft säkerhetsproblem med företagets produkter och företagets arbete med att utveckla deras kommunikationsnätverk.

Förnekar anklagelserna
Anklagelserna mot Huawei från USA inkluderar stulna handelshemligheter, brott mot ekonomiska sanktioner och förhindrande av brottsutredning. De riktar sig även mot individer såsom bolagets finanschef Wanzhou Meng.

LÄS MER: Huawei reagerar på kritik med ökad cybersäkerhet – investerar två miljarder dollar

I ett uttalande på sin hemsida skriver bolaget att de är ”besvikna” över anklagelserna och förnekar dem, samt lägger till att de tror att de amerikanska domstolarna kommer att komma fram till samma slutsats.

Stor finansiär av forskning
Huawei säger att de spenderar motsvarande 13 miljarder dollar (omkring 130 miljarder kronor) på forskning och utveckling 2017, inklusive partnerskap med dussintals universitet runt om i världen.

Från och med 2015 och framåt rusade antalet forskningsrapporter och artiklar där Huawei citeras som finansiär, från under 100 till närmare 700 under 2018.

Behandlar redan Huawei som en ”känslig entitet”
I ett brev till anställda den 30 januari, som Nature ska ha sett, skrev vice-kanslern för forskning, Randy Katz, att universitetet med omedelbar verkan kommer inte kommer att ingå nya forskningssamarbeten med Huawei eller söka eller ta emot donationer, i väntan på utgången av rättsprocessen.

Samtidigt sa Texas University att de redan betraktar företaget som en ”känslig entitet” vilket innebär att företaget utgör en säkerhets- och exportrisk och att särskilda riktlinjer gäller för forskares samröre med bolaget.