stenblock

Faksimil Youtube

Utrikes

Universitet tar bort sten – bedöms som rasistisk

Publicerad 8/10/2021
Annons

Efter att en grupp studenter klagat på att stenblocket är en rasistisk symbol beslutade University of Wisconsin att ta bort det från campus.

Vid kl 7 på morgonen i fredags påbörjades arbetet med att ta bort Chamberlin Rock på Observatory Hill i Madison, Wisconsin. Remmar sattes runt stenblocket för att med en kran lyfta upp det på en lastbil som sedan transporterade bort det från campus.

Stenblocket är döpt efter Thomas Crowder Chamberlin, en geolog och före detta ordförande för universitetet aktiv på 1800-talet. Stenblocket ska vara över två miljarder år gammalt och transporterades till delstaten av glaciärer som smälte för ungefär 12 000 år. Sedan placerades det på campus för att hedra Chamberlin.

I en 100 år gammal nyhetsartikel kallas stenblocket för ett nedsättande ord för svarta. Trots att man inte hittat att detta gjorts vid något annat tillfälle fick det studentgrupper på universitetet att tända till och kampanja för att stenblocket ska bort, vilket de nu alltså lyckats med.

Studentgrupperna bakom uppropet är The Black Student Union och Wunk Sheek, den sistnämnda en grupp för ursprungsamerikaner. Skälet man angav till sin begäran var att stenblocket ansågs vara ”rasistisk”.

Ville ha bort Lincoln

Enligt Juliana Bennett, som representerar campus i Madisons kommunfullmäktige, gör borttagandet av stenblocket att studenterna i fråga nu kan ”börja läka”.

Kostnaden för flytten beräknas till drygt 400 000 kronor.

2020 krävde en grupp studenter på universitet att en staty av Abraham Lincoln skulle tas bort. Den begäran avslogs dock.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons