En professor i de fria konsterna på Hamline University i Minnesota blev av med jobbet efter att ha visat bilder av profeten Muhammed för eleverna i en kurs om islamisk konst, detta trots att hon i förväg varnat eleverna för verken i kursplanen.

Erika López Prater, adjungerad professor vid Hamline University, utfärdade en kursplan där man varnade eleverna för att kursen skulle innehålla bilder av heliga gestalter, inklusive profeten Muhammed och Buddha. Studenterna hade möjligheten att kontakta henne med eventuella frågor om kursmaterialet, något ingen gjorde.

LÄS ÄVEN: Profeten Muhammed blir gris efter muslimskt jubel över Vilks död

Prater ska också ha varnat eleverna några minuter i förväg för att en målning som föreställer en bild av profeten Muhammed skulle visas, vilket gav alla som kunde bli kränkta en möjlighet att lämna klassrummet.

Trots de många varningarna framförde en äldre elev i klassen klagomål till skolan över bilderna och fick stöd från muslimska elever som inte varit i klassrummet, vilket resulterade i att Prater inte välkomnades tillbaka till skolan och satte igång en debatt kring akademisk frihet.

Bad om ursäkt

I ett brev till universitetets studenter bad institutionens ordförande Fayneese Miller om ursäkt för händelsen och hävdade att det var viktigare att inte förolämpa skolans muslimska elever än att stå upp för akademisk frihet.

Samtidigt som Miller medgav att ”akademisk frihet är mycket viktig” hette det samtidigt att ”det inte behöver ske på bekostnad av omsorg och anständighet mot andra”.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan: Muhammed ska vara kristnas nya profet

Enligt en talesperson för skolan är det viktigt att eleverna ”känner sig säkra, stöttade och respekterade både i och utanför våra klassrum”.