I programmet intervjuades en kvinnlig granne till Rakilov som uttalade sig negativt om personer med arabiskt ursprung. Avsnittet fälls för brott mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Tidigare i år gjorde journalisten Janne Josefsson ett uppmärksammat program om den uzbekiske terroristen Rakhmat Akilov som låg bakom massakern på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Kvinnan ifråga ska ha uttalat sig ”nedsättande” om personer med arabiskt ursprung.

Hon hade mött Akilov då han frågat ifall hon ville ha hjälp med att slänga soporna. Kvinnan uppgav i reportaget att hon inte vill ha kontakt med araber och att hon är trött på dem. Då reportern upplyste henne om att Akilov inte var arab svarade hon att ”det är samma skitjävel”.

– När den intervjuade kvinnan uttalade sig nedsättande om araber påpekade reportern att Akilov inte var arab. I sammanhanget tyckte vi det var intressant att höra kvinnan eftersom hon är en av de personer som passerat Akilov under hans tid i Sverige, säger SVT:s ansvariga utgivare Ulf Johansson till Resumé.

På Granskningsnämnden betonar man att fall som eventuellt rör hets mot folkgrupp normalt inte ingår i deras område. Ändå menar man att då uttalandet lämnades okommenterat strider det mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Programmet anmäldes även för intervjun Janne Josefsson gjorde med Özz Nujen men där bedömer man att programmet gett en så pass heltäckande bild av komikerns uppfattning att det inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.