Kunder till Amazon har klagat över att deras privatliv har kränkts efter att det framkommit att företaget har anställt hundratals personer för att lyssna på inspelningar som gjorts till företagets Alexa-produkter. Uppgifterna om avlyssningarna rapporterades av Bloomberg som ska ha pratat med tidigare anställda på bolaget.

Företaget kan lyssna på ljud från alla Echo-produkter, inklusive miljontals hem som använder Alexa. Anställda i Rumänien, Indien, Costa Rica och USA får inspelningar från Alexa för att verifiera att den virtuella assistenten förstår kunderna korrekt, enligt rapporterar the Telegraph, som hänvisar till Bloomberg.

Även felaktiga inspelningar kan avlyssnas när produkten felaktigt tror att någon säger ordet ”Alexa”.

1000 inspelningar per dag
Recensenterna på Amazon kan lyssna på så många som 1000 inspelningar varje dag. De har berättat att de har hört potentiella sexuella övergrepp. De ska även ha blivit ombedda att lyssna på inspelningar av en kvinna som sjunger i duschen och ett barn som ropar på hjälp.

– Många av våra farhågor om att ta in ”smart” hemelektronik verkar besannas…folk bör tänka efter ordentligt om de potentiella konsekvenserna innan de tar in något sådant i sina hem, sa Griff Ferris, juridisk rådgivare åt Big Brother Watch.

Twitter users have also complained that Amazon has given employees access to their Alexa recordings.

Flera Twitter-användare har reagerat och konstaterat att ljudfilerna inte ens är anonymiserade.

Står i användaravtalet
Även om detta kommer som en överraskning för många står det i Amazons användaravtal rörande deras virtuella assistent Alexa att företaget använder mänskila recensenter för att lyssna på vissa inspelningar för att förbättra kvalitén.

Matt Walmsley, EMEA-chef för cybersäkerhetsföretaget Vectra, sa att rapporten är ”en påminnelse att medan AI blir allt mer användbart i våra digitala tjänster är det ofta fortfarande människor som är involverade i bakgrunden, antingen för att kuratera data eller som en integral del av processandet.

Apples Siri-assistent och Google Home använder också människor för att verifiera ljudinspelningar men recensenterna sägs inte kunna koppla inspelningarna med någon personlig information, till skillnad alltså från Amazon.