Enligt uppgifter hotas den tyska strategin för vaccinering. AstraZenecas vaccin ska vara effektiv i endast åtta procent av fallen för personer över 65 år. Enligt de Bild förväntar sig den tyska regeringen nu att EU:s läkemedelsmyndighet EMA endast kommer godkänna vaccinet för de under 65 år.

Efter den kontroversiella vaccinationsstarten i Tyskland har den federala regeringen satt sina förhoppningar till godkännandet av Astra Zenecas (AZ) vaccin. Det ska komplettera vaccinet från Biontech och Moderna och bereda väg för en andra vaccinationsfas där folk kan få vaccinationerna från allmänläkare, skriver tyska Handelsblatt.

AZ:s vaccin kräver inte superkalla temperaturer för lagring och transport, till skillnad från konkurrerande mRNA-vaccin från Moderna och Pfizer/BioNTech. Istället räcker temperaturer mellan 2 och 8 grader, till skillnad från de två andra som kräver -70 grader (Pfizer) eller -20 grader (Moderna). Detta har gjort det mer attraktivt då det blir lättare och billigare att frakta och förvara.

LÄS ÄVEN: Många allvarliga biverkningar av coronavaccin i Sverige

Astra Zeneca dementerar

Men vaccinet kan vara opassande för de över 65 år, enligt information från Handelsblatt och regeringen förväntar sig att effektiviteten ligger på endast 8 procent för de över 65 år. Detta är inte ens nära de 90 procent som RNA-vaccin hävdas ha. Den extremt låga effektiviteten är ett stort bakslag för Tyskland vaccinationsstrategi och nu rapporterar de Bild att tyska regeringen väntar sig att EU:s läkemedelsmyndighet inte kommer godkänna vaccinet för de som är 65 år eller äldre.

LÄS ÄVEN: Norge slår larm om vaccinet efter 23 döda

Astra Zeneca dementerar dock dessa ännu obekräftade uppgifter som ”helt och hållet inkorrekta”. Läkemedelsjätten citerar en rapport i the Lancet från november 2020 och säger att deras kliniska tester fann att 100 procent av de äldre genererade ”specifika toppar av antikroppar” efter den andra dosen.

EU har ett avtal med AZ om 300 miljoner doser med en option av 100 miljoner till. Men i fredags varnade läkemedelsbolaget att kvantiteterna kommer vara lägre än vad de först trodde på grund av reducerad kapacitet vid deras fabriker, där första leveransen minskar från 80 miljoner doser till 31 miljoner.

LÄS ÄVEN: Läckt epost sägs visa hur EU-myndighet pressades att godkänna covid-vaccin trots problem