Tucker Carlson, nyhetsankare på amerikanska Fox News, uppger i ett inslag i den egna kanalen att den nyligen tillträdda Biden-regimen i Vita huset bedriver spionerande underrättelseverksamhet mot konservativa medieaktörer och att han själv är en av måltavlorna för den verksamheten.

Den aktör som ska ha fått uppdraget av Biden-administrationen att spionera på oliktänkande är NSA (National Security Agency). Organisationen har vid upprepade tillfällen sedan de muslimska terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon 2001 varit i blåsväder för integritetskränkande underrättelseverksamhet.

De nya uppgifterna kommer enligt Carlson från en välunderrättad källa i Vita huset. Denne berättar att NSA bedriver elektronisk övervakning inte bara mot enskilda medborgare som är kritiska till Biden-regimen utan också mot konservativa medier som Fox News. I båda fallen handlar det, om uppgifterna stämmer, om olaglig underrättelseverksamhet.

Målet att släcka ned program

Målsättningen med att spionera på Fox News uppges vara att försöka få delar av kanalens programutbud nedsläckt. Framför allt ska det handla om Tucker Carlson Tonight, ett av de mest sedda nyhetskommenterade programmen i USA och en nagel i ögat på Demokraterna och andra krafter inom USA:s vänsterliberala etablissemang.

Carlson kallar uppgifterna för ”chockerande” och menar att det är sådant som förekommer i skurkstater i tredje världen men borde vara främmande för en regering i USA att ägna sig åt.

Säger sig ha ovedersägliga bevis

Att uppgifterna stämmer menar Carlson sig ha bevis för. Detta eftersom han från källan inom regeringen fått tillbaka kopior på sitt eget interna arbetsmaterial från kommande programinslag i Tucker Carlson Tonight som ingen utanför redaktionen ska ha tillgång till.

Det finns inget annat sätt som Vita huset kan ha fått tillgång till dokumenten än genom spionage mot Fox News, menar Carlsson.

– NSA har utan redaktionens vetskap skaffat sig tillgång till materialet, och man har gjort det av politiska orsaker. Biden-administrationen spionerar på oss, det har vi bekräftat.

Lämnat in begäran till kongressen

Carlson uppger att han nu lämnat in en så kallad FOI-begäran till kongressen om att i enlighet med Freedom of Information Act få reda på exakt vilka uppgifter NSA och eventuellt också andra myndigheter samlat om hans program och redaktion.

Även NSA och FBI har kontaktats direkt men därifrån uppger sig Carlson inte hysa stora förhoppningar om att få några besked, även om det mot bakgrund av allvaret i situation borde gå att få sådana.

– Att spionera på oppositionella journalister är inkompatibelt med demokrati. Om de gör så mot oss – vilket de bevisligen gör – så gör de det alldeles säkert också mot andra. Det är skrämmande och något vi omedelbart måste sätta stopp för.