I en intervju säger Larry Sanger, medgrundare av Wikipedia, att det ”amerikanska liberala etablissemanget och underrättelsetjänsten” använder sajten för ”informationskrigföring” och att detta är något som pågått i mer än tio år.

Det är i journalisten Glenn Greenwalds podcast System Update som Sanger berättar om hur det går till bakom kulisserna på det digitala uppslagsverket. Han beskriver i dag sajten som ett kontrollinstrument för ”vänsterliberala enheter” som CIA, FBI och andra amerikanska underrättelsetjänster.

Sanger framhåller att bevis tyder på att CIA- och FBI-datorer användes så tidigt som 2008 för att redigera Wikipedia-artiklar. Denna aktivitet uppdagades först 2007 av en programmeringsstudent som utvecklade ett program för att spåra redigeringar gjorda från vissa platser.

Köper inflytande

Han berättar också att underrättelsebyråerna betalar de mest inflytelserika personerna för att driva sina agendor, som de redan mestadels är i linje med.

– En stor del av underrättelse- och informationskrigföring bedrivs online, betonade han, ”på webbplatser som Wikipedia”.

LÄS ÄVEN: Twitter och Facebook hade regelbundna censurmöten med USA:s regering

Efter att ha köpt Twitter avslöjade Elon Musk att plattformens tidigare chefer samarbetade med FBI för att ta bort innehåll som byrån försökte dölja. Även Facebook har censurerat innehåll på begäran av FBI.

LÄS ÄVEN: Elon Musk avslöjar hur Twitters censur fungerade