Utrikes

UPPGIFTER: Coronautbrottet i Kina femtio gånger värre än statens siffror

Publicerad 4/28/2020
Annons

Inom amerikansk underrättelsetjänst tror man att magnituden på coronautbrottet i Kina är åtminstone femtio gånger värre än de siffror kommunistregimen gjort gällande. Man tror även att omkring 60 000 per månad kan ha tagits om hand av begravningsbyråer i Wuhan. Samtidigt fortsätter man undersöka möjligheterna att viruset härstammar från ett laboratorium.

I en intervju med Fox News uppger en talesperson för president Donald Trumps administration att de kinesiska siffrorna är ”aritmetiskt omöjliga”.

– Åter igen, vi vet inte de riktiga siffrorna i dag, men vet att de omkring 80 000 smittade och 4 000 döda som rapporterats av Kinas kommunistiska parti inte ens är i närheten.

LÄS ÄVEN: WHO godkänner att Kinas djurmarknader öppnas igen

Amerikansk underrättelsetjänst ska också ha satellitbilder som visar begravningsbyråer i Wuhan, staden där viruset härstammar ifrån, överväldigade med döda kroppar. Man tror också att kremeringsugnarna använts 24 timmar om dygnet sedan utbrottet började.

Vidare har man uppgifter om att under en tvåveckorsperiod mellan den 23 mars och 4 april levererades över 500 urnor till familjer i Wuhan dagligen.

En nylig uppskattning över det verkliga antalet döda i Kina, utförd av The American Enterprise Institute, visar att man troligen haft nästan tre miljoner fall utanför provinsen Hubei och att det totala antalet döda troligen överstiger 100 000. I rapporten noterar man även att Kina har kapaciteten att dölja miljoner dödsfall på grund av landets storlek och befolkning.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Viruset kom från kinesiskt labb

Uppgifterna om att viruset kan härstamma från ett laboratorium i Wuhan, som Samhällsnytt uppmärksammade i början av april, fortsätter att undersökas. Amerikansk underrättelsetjänst har nyligen reviderat vad man tror kan vara den troliga källan till utbrottet till att inkludera labbet ifråga.

På virologiinstitutet i Wuhan, i närheten av stadens ökända marknad, finns världens största samling av coronavirus från fladdermöss.

Under en pressträff nyligen antydde Donald Trump att man kände till uppgifterna och tittade närmare på dem.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: WHO hjälpte Kina dölja spåren efter coronaviruset

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons