I nästa vecka kommer den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson att presentera detaljerna i EU:s nya plan för att få ordning på migrationsströmmarna till Europa. Bland punkterna finns bland annat upprättandet av asylcenter vid yttre gränsen där migranternas fall ska snabbehandlas.

För ett par dagar sen meddelade EU-kommissionen att man skrotar den så kallade Dublinförordningen, som ändå aldrig använts i någon större utsträckning. ”Tvingande solidaritet” har Ylva Johansson tidigare uppgett är det som ska få övriga EU-länder som inte valt samma väg som Sverige att dela bördan.

På onsdag ska Johansson presentera det nya regelverket men redan nu har vissa av förslagen blivit kända.

LÄS ÄVEN: UNHCR:s specialsändebud förordar återvandring: ”Annars kommer asylsystemet ifrågasättas”

Utöver att stärka Europas gräns ska EU bygga asylcenter vid den yttre gränsen där man snabbt ska avgöra ifall migranterna har asylskäl eller inte.

En annan punkt är koordinerade insatser på Medelhavet för att plocka upp migranter. Samtidigt kommer man att pressa länder som Tunisien, Algeriet och Marocko – varifrån de flesta båtar i dag avgår – att ta emot avvisade migranter.

Fokus på återvändande

Vidare ska det fokuseras på återvändande och av- och utvisningar ska harmoniseras inom unionen. I nästa månad ska man även presentera satsningar i Afrika som ska få unga att stanna i sina hemländer.

Länder som inte vill ta emot migranter ska kunna bidra på andra sätt, ekonomiskt eller genom att sända personal till de yttre gränserna.