eu-parlamentet2

Foto: EU2017EE Estonian Presidency.

Utrikes

Uppgifter: EU planerar lagstiftning mot ’desinformation’ på sociala medier

Publicerad 11/21/2019
Annons

Sajten Netzpolitik, en tyskspråkig blogg som lanserades 2002 med fokus på digitala rättigheter och digital kultur, publicerade tidigare i år dokument man hävdar läckts från EU där det framgår att unionen planerar en ny lagstiftning kallad Digital Service Act. Syftet ska främst vara att komma åt hat och hot, desinformation och illegalt innehåll på internet.

I de läckta dokumenten man nyligen publicerat avhandlas ett nytt direktiv som ska reglera internet inom unionen. Bland de åtgärder som föreslås finns förbud mot att annonsera i sociala medier i andra EU-länder och att varje ny nättjänst ska ha en övervakningsperiod.

Man vill ha en så kallad plattformskontrollant som ska övervaka modereringen och innehållet på plattformarna och implementera regeln Notice and Take Down, vilket innebär att de måste ta bort innehåll som den nya myndigheten dikterar. Regelverket ska vara färdigt till nästa år.

Desinformation

I tider då obekväma och tabubelagda fakta inte sällan kallas för desinformation, befaras att vad EU kommer beteckna som desinformation kan bli godtyckligt. I dag definierar EU detta som ”falsk, felaktig eller vilseledande information som utformas, presenteras och marknadsförs i vinstsyfte eller för att avsiktligt orsaka skada för allmänheten. Den kan hota de demokratiska processerna och värderingarna och specifikt inrikta sig på en mängd olika sektorer, t.ex. vård, forskning, utbildning och finansiering.”

Bland det som EU tidigare betecknat som desinformation finns kritik mot EU och alternativa förklaringar och åsikter kring det så kallade klimathotet och global uppvärmning.

Välkomnas av Sverige

Regeringen Löfven har tidigare i år välkomnat EU:s utökade övervakning av internet.

Netzpolitik

2015 publicerade Netzpolitik läckta interna dokument från den tyska regeringen som avhandlade föreslagna åtgärder för att säkerhetstjänsten skulle kunna öka övervakningen av sociala medier. För detta misstänktes och åtalades flera av sajtens skribenter för förräderi.

Fallet väckte stor uppmärksamhet. Åtalet lades sedermera ned och dåvarande allmänna åklagaren Harald Range tvingades i pension.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons