Galagos f.d. redaktör Johannes Klenell ska ha fått gå efter ett ultimatum från kvinnliga serietecknare som anklagat honom för sexuella trakasserier. ”Har tafsat på praktiskt taget varenda kvinnlig serietecknare på Galago.” Efter att Samhällsnytt börjat ställa frågor till Vänsterpartiet avslutas Klenells tjänst även där. Nu får den 39-årige mannen ett nytt jobb – som kulturredaktör på LO-tidningen Arbetet.

Den feministiske vänsterprofilen Johannes Klenell har gjort sig ett namn genom att håna och förlöjliga opinionsbildare och politiker på högerkanten. Att markera mot kvinnohat och för jämställdhet har varit en av hans starka punkter i debatten. ”Ett helt vanligt gammalt kvinnohat”, kommenterade han på Twitter Moderaternas f.d. kommunikationschef Delmon Haffos utspel gentemot Annika Strandhäll 2016.

Idag kan Samhällsnytt avslöja att det finns uppgifter som tyder på att Johannes Klenell själv i sin roll av medredaktör på vänstertidningen Galago har varit inblandad i sexuella trakasserier mot kvinnliga serietecknare. ”Han har tafsat på tafsat på praktiskt taget varenda kvinnlig serietecknare på Galago”, uppger vår källa.

Enligt uppgifter från en anonym källa fick tre namnkunniga kvinnliga serietecknare kopplade till Galago nog till slut och ställde ett ultimatum till Klenell: antingen slutar han på Galago, eller så blir hela historien offentlig.

I höstas blev det klart att Klenell lämnar tidningen – och börjar arbeta som kampanjansvarig på Vänsterpartiets partikansli.

Samhällsnytt har varit i kontakt med två av de tre utpekade kvinnorna som ska ha ställt Klenell mot väggen.

Vi har uppgifter om att Klenell anklagades för sexuella trakasserier på Galago. Stämmer det?

– Jag kan inte kommentera det.

Kan du bekräfta eller dementera de här uppgifterna?

– Jag kan inte kommentera.

Kan du bara säga ja eller nej?

– Jag kan inte kommentera det. Tack så mycket!

Var du inblandad i att han slutade på Galago på något sätt?

– Jag kan inte kommentera det. Jag har ingenting mer att säga… ja… som jag sagt. Det är det jag kan säga till dig.

Intervjuerna med den andra kvinnan i gruppen samt med Galagos nuvarande förläggare Sofia Olsson utspelade sig på ett liknande sätt – med undvikande svar där intervjupersonerna varken ville bekräfta eller dementera uppgifterna, utan försökte avsluta samtalet så snart de hörde att intervjun skulle handla om Johannes Klenell.

Vi har intervjuat ett stort antal personer som har insyn i det som kallas Galagosfären. En sammanställning av uppgifterna visar att rykten om Klenells beteende cirkulerat under en lång tid. Dock har hans position i vänsterjournalistiken och ett brett kontaktnätverk inom kultureliten gjort honom till en person som inte får ifrågasättas. Enligt uppgifter från olika källor ska trakasserierna ha skett bland annat i anslutning till Galagos fester, där en stor del av kulturetablissemanget närvarade.

Slutligen tog vi kontakt med Vänsterpartiet – Klenells nya arbetsgivare – i början av mars. Vänsterpartiets kansli bekräftade då att Klenell arbetade på pressavdelningen med valkampanjen och var anställd åtminstone fram till valet.

Vänsterpartiet hamnade i blåsväder när det nyligen uppdagades att en kvinnlig medlem i partiet blev tvingad av ledningen till parterapi med Lars Ohly – efter att hon anmält honom för sexuella trakasserier. Därför var det angeläget att ta reda på om Vänsterpartiet anställde Klenell trots att man kände till uppgifterna om anklagelserna.

Under flera dagar försökte vi att komma i kontakt med ett antal personer ur Vänsterpartiets toppskikt – både via telefon och på mejl. Vi fick dock inga svar varken på våra sms eller förfrågningar via e-post.

Vi fick aldrig något officiellt svar från Vänsterpartiet, men för några dagar sedan blev det känt att Klenells tjänst på partikansliet kommer att avslutas – trots att det tidigare uppgetts att han skulle arbeta fram till valet. Redan idag har hans namn och telefonnummer tagits bort från Vänsterpartiets hemsida.

Jonas Wikström, pressekreterare på Vänsterpartiet, uppgav följande till Samhällnytt när vi nådde honom för en kommentar tidigare idag:

– Han är pressekreterare i nuläget. Men han kommer snart att sluta sin anställning här, och det är i slutet av april. Han börjar som kulturredaktör på tidningen Arbetet.

Var inte tanken att han skulle jobba kvar fram till valet?

– Jo. Så var tanke först, precis.

Varför blev det så här nu då?

– Det får du fråga honom.

Gör ni någon bakgrundskontroll när ni anställer folk på kansliet?

– Det kan jag inte kommentera. Han har jobbat hos oss och nu ska han strax sluta och börja jobba på Arbetet. Det är allt jag kan säga.

Men det låter väl märkligt att han anställdes för att jobba med valkampanjen och nu plötsligt slutar han?

– Ibland blir det så.

Vilket telefonnummer kan jag nå honom på?

– Jag ska se… Just det, han står inte med på hemsidan…Jag… jag får återkomma till dig.

Finns det inget telefonnummer till honom på hemsidan?

– Det fanns… men jag vet inte om det är borttaget för att han är på väg att sluta…

Wikström lovar att vidarebefordra våra kontaktuppgifter till Klenell. I skrivande stund har han inte hört av sig till oss. Under flera veckor försökte vi att få kontakt med honom via flera olika kommunikationskanaler. Vi har även gjort klart för honom vilka uppgifter vi är intresserade av – men trots allt detta har han inte velat lämna några förklaringar eller svara på våra frågor.

I ett enda fall då Klenell inte lade på luren direkt, påstod han att vi skulle ha ringt fel telefonnummer – trots att det var hans tjänstenummer som vi fick genom partikansliet och att han presenterade sig med eget namn. Nedan kan ni lyssna på inspelningen av det korta samtalet med honom:

Tidningen Arbetet som ägs av LO är Klenells nya arbetsgivare sedan slutet av april. Vi har ringt tidningens chefredaktör Yonna Waltersson för att verifiera uppgiften, men så snart hon förstår att samtalet kommer att handla om Klenell lägger hon på luren:

– Jag har inget intresse att svara på frågor, säger hon kort innan hon avbryter samtalet.

Arbetet uppger på sin hemsida  att ”redaktionen arbetar självständigt och oberoende från LO”. På samma sida informeras att sedan 2015 är tidningen en del av LO Mediehus tillsammans med ett flertal andra fackförbundstidningar.

I nuläget är det oklart om det är mäktiga LO som står bakom tillsättningen av vänstermannen Johannes Klenell i ett försök att rädda honom undan konsekvenserna av de uppgifter om sexuella trakasserier som florerar kring honom.

Samhällsnytt kommer att fortsätta att bevaka historien kring Klenell och komma med fler uppdateringar.

LÄS MER: Bevis – Hemliga samtalet avslöjar Klenells sexattack: ”Han är en literal rapist”