floyd-arrest
Utrikes

Uppgifter: George Floyd dog av överdos, inte polisvåld

Publicerad 8/19/2020
Annons

Det var inte polisens våld utan en överdos av fentanyl som berövade den livsstilskriminelle drogmissbrukaren George Floyd livet när han greps i Minneapolis i slutet av maj efter att ha försökt prångla ut falska sedlar. Uppgiften kommer från en advokat, Earl Gray, som företräder en av de polismän som utreds för eventuella brott i samgband med händelsen. Det skriver Newsweek.

Dödsfallet blev startskottet för raskravaller och upplopp på ett stort antal platser i USA med butiksplundringar, anlagda bränder, vandalisering och våld regiserade av den marxistiskt rasidentitära rörelsen Black Lives Matter och våldsbejakande vänsterextrema Antifa.

Narrativet har varit att George Floyds död utgör en del i en utbredd strukturell rasism inom den amerikanska poliskåren. Påståendena har underblåsts av medier i USA och andra länder och även från politiskt håll.

Joe Biden och Demokraterna i USA försöker nu vinna presidentvalet med Gerorge Floyds bror som ett av dragplåstren. I ett tal på partiets konvent häromdagen framhöll han bland annat att det nu är viktigt att föra George Floyds minne och arv vidare.

En film från en av de ingripande polisernas kroppskameror som läckt ut till media visar att ingripandet i huvudsak går lugnt till. Filmen ger heller inget stöd åt påståendena att poliserna agerat på något rasistiskt sätt.

Det har tidigare framkommit att Floyd i samband med gripandet hade höga halter av olika narkotiska preparat, däribland fentanyl i kroppen när han dog. Det har även framkommit att Floyd led av allvrarligt hjärtfel.

Om de nya uppgifterna stämmer som sägs härröra från en obduktionsrapport innebär det att drogerna också var dödsorsaken, inte de polisära rutiner som Floyd blev föremål för i samband med gripandet.

Det är i en inlaga till domstolen som advokaten Earl Gray uppger att hans klient eller de andra poliserna inte gjorde något fel i samband med gripandet som förorsakade George Floyds död. I stället var det Floyd själv som genom att inta en dödlig dos av den mycket farliga drogen fentanyl förorsakade sin egen död.

Earl påpekar även att det av den läckta filmen framgår att Geroge Floyd klagade över att inte kunna andas långt innan han lades ned på marken. Orsaken till andningssvårigheterna ska i stället för polisens hantering av honom ha varit att han tagit en överdos.

authorimage

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons