Efter att flera regeringar konsekvent nonchalerat beredskap och ignorerat behov av beredskapslager för medicinsk och annan utrustning tvingas nu sjukhus till kreativa åtgärder för att uppfylla sitt uppdrag. Enligt uppgifter till Samhällsnytt köper Karolinska sjukhuset upp dykmasker – för coronavården.

Enligt en källa till Samhällsnytt köper Karolinska sjukhuset upp dykmasker i Stockholms sport- och dykutrustningsbutiker. Enligt källan handlar inköpen om stora partier med snabb leverans.

”Det är kanske som andningshjälpmedel”, uppger källan.

Samhällsnytt har ringt butiken Dykhuset i Stockholm som bekräftar att Karolinska har köpt ett större parti av dykmasker från företaget.

Var det på grund av coronaepidemin?

– Ja, det kan jag tro.

Företaget menar dock att maskerna snarare ska användas som ett skyddsmedel för att skydda ansiktet och ögonen när man behandlar coronapatienter.

Samhällsnytt har även sökt Karolinskas uppköp- och upphandlingschef Pia Lindström för en kommentar.

Det väntas en anstormning av coronasjuka i Stockholm till helgen. Före detta smittskyddsläkaren Staffan Sylvan menar i en debattartikel i Expressen att det verkliga antalet smittade i Stockholm är runt 8 tusen människor och att det kan bli uppemot 20 tusen till månadsskiftet. Han menar att hela länet bör sättas i karantän omgående för att stoppa smittspridningen från Stockholm till övriga landet.

Det har visat sig att några beredskapslager med medicinsk utrustning inte finns. Därför tvingas nu sjukhus runt om i landet till drastiska åtgärder för att införskaffa skyddsmedel och medicinsk utrustning.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med drygt 1000 anställda har det övergripande ansvaret för beredskapen i landet. Istället för beredskap har man dock valt att lägga pengar bland annat på genusforskning och rapporter om hur man ska stoppa nya medier och begränsa det fria ordet.

LÄS MER: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp

Under tiden har Italien rapporterat ett rekord – nästan 500 döda av coronaviruset på ett dygn. Bilder från Bergamo visar en militär konvoj som transporterar kistor med lik för kremering till andra regioner i landet – eftersom kapaciteten i Bergamo är överansträngd:

Även i Spanien ökar antalet döda snabbt – drygt 200 har rapporterats under det senaste dygnet.