Enligt den franska tidningen Le Monde, som tagit del av uppgifter från den belgiska underrättelsetjänsten, ska Maltas ambassad i Bryssel ha blivit avlyssnad av kinesiska spioner. Uppgifterna avfärdas dock av den maltesiska regeringen.

– Jag har blivit informerad om de här nyheterna men jag har bara nyheterna från pressen, säger Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.

I dagsläget säger sig Borrell inte ha någon mer information om uppgifterna och avböjer därmed att kommentera fallet vidare. Ifall belgarna har något att tala om för oss, kommer de att göra det, tillägger han.

Enligt Le Monde har belgisk underrättelsetjänst sedan tidigt 2010-tal misstänkt att kinesiska spioner använt ambassaden, placerad mittemot EU:a högkvarter i Berlaymont, för att bedriva spionage mot unionens institutioner. Spionaget kan enligt uppgifterna fortgå än idag.

Renovering

Brittisk underrättelsetjänst ska först ha larmat om att kinesiska spioner kunde vara inblandade i renoveringen av byggnaden inför dess invigning 2007.

Enligt Maltas före detta EU-ambassadör, Richard Cachia Caruana, ska byggnaden vara utrustad med den högsta säkerhetsstandarden och ska regelbundet ha kontrollerats av den maltesiska underrättelsetjänsten.

Även från den nuvarande maltesiska regeringen avfärdas uppgifterna.

Kritik mot EU:s mjuka Kinalinje

I förra veckan kritiserades EU:s ambassadör i Kina för att ha tillåtit landets regering att ändra i en gästkrönika undertecknad samtliga 27 EU-länders ambassadörer i den kinesiska huvudstaden Peking.

Europeiska avdelningen för yttre åtgärder ska också ha anklagats för att dämpa kritiken i en rapport om desinformation kinesiska diplomater ägnat sig åt.