fl

Faksimil: Youtube

Inrikes

UPPGIFTER: Massutvisning till Afghanistan ställs in med kort varsel – ska ha missat helgdagar i landet

Publicerad 4/29/2019
Annons

Enligt uppgifter från en källa inifrån Kriminalvårdens transporttjänst ställs en utvisning till Afghanistan som skulle ha genomförts imorgon, den 1 maj, från Arlanda in med kort varsel. Anledningen: de som planerade insatsen missade att det är en helgdag i Afghanistan. Drygt 25 afghaner skulle ha deporterats på en gång.

Enligt källans uppgifter skulle de 25 utvisade vaktats av 50-60 kriminalvårdare samt ett antal anställda från gränspolisen ombord på ett flygplan specialchartrat för ändamålet. Därtill inkallades även tolkar samt sjukvårdspersonal. Utöver detta hade man även lånat in personal från Frontex – det europeiska gränsbevakningsorganet.

Dock ser den dyrbara utvisningen ut att inte bli av:

– Idag kom nån på att det visst är helgdagar i Afghanistan i veckan. Så vi får inte åka dit – så det blev dryga kostnader för inhyrt plan, kring 1-1,5 millar. Personalkostnader för nedlagt förarbete. All personal som är inplanerad på detta och troligen inte kommer ut på nytt arbete i veckan, inbokade hemresor, hotell mm., uppger källan till oss.

I Afghanistan tillämpas ett islamiskt veckoschema med helgdagar som infaller på fredag och lördag, medan arbetsveckan börjar på söndag. I år infaller Segerdagen som firas den 29 april och är en nationell helg på söndag, medan den 1 maj också är ledig dag. Liksom i Sverige använder många tjänstemän klämdagar för att ta en längre semester vilket leder till att många funktioner i statsförvaltningen i praktiken inte fungerar fullt ut då.

Under dagen har Samhällsnytt varit i kontakt med ett stort antal tjänstemän inom Kriminalvården och polisen för att bekräfta uppgiften. En av dem som var ytterst ansvarig för insatsen är chef för gränspolisen i Stockholm Robert Nordin. När Samhällsnytt når honom på telefon vägrar han kategoriskt att svara på några frågor om insatsen överhuvudtaget:

– Jag hänvisar alla frågor i detta ärende till nationellt mediacenter.

Du får dock välja själv att svara på våra frågor som är intressanta för allmänheten som tjänsteman som arbetade med detta?

– Ja, och jag har gjort mitt val!

Jonas Beltrame-Linné på polisens nationella mediecenter vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna och hänvisar till att man inte kommenterar pågående utvisningar. Han lovar dock att återkomma med uppgiften om vilken kostnad avbokningen av en sådan utvisningsresa skulle generera för myndigheten allmänt. I skrivande stund har han dock inte återkommit.

Inte heller Kriminalvården har varit behjälplig med information. Viveca Hilberts på Kriminalvårdens presstjänst lovade att återkomma under dagen med uppgifter om kostnader för eventuell avbokning av flygplanet – något hon inte har gjort.

Samhällsnytts källa på myndigheten är djupt kritisk till beredningen av resan:

– Älskar inkompetensen när man inte har koll på en sådan enkel sak som helgdagar i ett mottagarland, avslutar källan ironiskt.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons