vandaliserad-bil-feature

Foto: Sociala medier

Inrikes

Uppgifter: Ny vänsterextrem grupp i Sverige – vandaliserar bilar

Publicerad 5/23/2022
Annons

En ny vänsterextrem gruppering har etablerat sig i Sverige. Grupperingen, som ursprungligen kommer från Storbritannien, vandaliserar privatpersoners bilar genom att skära sönder bildäck.

Grupperingen, som kallar sig ”The Tyre Extinguishers”, skriver på Twitter att de under söndagskvällen slog till i centrala Göteborg där 142 bilar vandaliserades. I samband med attacken lämnade förövaren eller förövarna kvar flygblad som förklarar bakgrunden till attentaten.

Extremisterna angriper enligt flygbladet i första hand så kallade SUV:ar. Även ägare till elbilar och hybridbilar kan drabbas av terrorn, då sådana bilar också är ”förorenande, farliga och orsakar trafikstockningar”, heter det.

Faksimil

Från Storbritannien

”The Tyre Extinguishers” dök upp med sina flygblad i Storbritannien i början av mars, och har sedan dess slagit till på ett flertal platser runt om i landet. Tidigare i månaden genomfördes även attentat på Nya Zeeland.

De svenska flygblad som delas ut vid attentaten genomförda i Göteborg är en översättning av den engelska versionen.

Facebook

Drabbade bilägare hånas i sociala medier av extremisterna. Bland dem anhöriga till en gravid kvinna som oroar sig för vad som hade hänt om hon inte kunnat ta sig till förlossningen på grund av att hennes bil vandaliserades.

Grupperingen knyts även till vandalism av bensinstationer.

Den vänsterextrema grupperingen ”Extinction rebellion”, som är närstående den svenska aktivisten Greta Thunberg, uppger i sociala medier att de inte har något med ”The Tyre Extinguishers” att göra.

LÄS ÄVEN: Bilar klimatvandaliserade i Malmö

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons