Det miljöpartistiska firandet efter förra veckans besked om att regeringen vill lägga ned Bromma flygplats i Stockholm blev inte långvarigt. På torsdagen står det klart att en riksdagsmajoritet avser att stoppa nedläggningen.

Det var i tisdags i förra veckan som regeringen meddelade att man tillsatt en utredning för hur Bromma flygplats ska läggas ned. Ambitionen var att lägga ned verksamheten så snabbt som möjligt och ge plats för exempelvis bostäder. Beskedet togs emot med jubel av Miljöpartiet.

LÄS MER: Miljöpartiet fick som de ville: Bromma flygplats ska läggas ner

Efter ett möte i trafikutskottet på torsdagen kommer oppositionen på tisdag enligt Dagens Industri att lägga fram ett tillkännagivande som Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och regeringens stödpartier Centerpartiet samt Liberalerna kommer ställa sig bakom.

– Om det här landar i ett tillkännagivande, vilket det med stor sannolikhet gör, så är det en väldigt skarp markering från Sveriges riksdag, säger Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson för C, till DI.

Tårtfirande miljöpartister

Åkesson är kritisk till hur framför allt Miljöpartiet hanterat frågan där bland annat riksdagsledamoten Lorentz Tovatt lagt upp bilder i sociala medier firandes med tårta.

– Det är ett fullständigt oseriöst sätt att handskas med frågan, det kommer bara att leda till motkrafter. Om nu Bolund hade miljöambitioner med det, så blir motreaktionen den rakt motsatta. Det är direkt kontraproduktivt att bedriva politik på det viset, säger han.

Den tårtan åts alldeles för tidigt, lägger han till.