Det framkommer nu uppgifter i media att Säkerhetspolisen (Säpo) haft kännedom om att Jimmie Åkesson – ledaren för Sverigedemokraterna som enligt flera opinionsmätningar har blivit Sveriges största parti – skulle konfronteras och deporteras av turkisk polis redan dagen innan händelsen. De har däremot valt att tiga om det och har inte informerat sitt skyddsobjekt.

Åkesson har den senaste veckan befunnit sig i den turkiska staden Edirne i närheten av Greklands gräns för att dela ut flygblad med budskapet att ”Sverige är fullt”. Men på fredagen rapporterade CNN Turk att partiledaren gripits och att ”rättsliga åtgärder” ska ha vidtagits mot honom.

LÄS ÄVEN: JUST NU: Jimmie Åkesson gripen i Turkiet

På lördagen publicerade Expressen en intervju med Åkesson där han berättar att han företog resan till Turkiet för att som partiledare bilda sig en uppfattning om situationen.

I intervjun berättar Åkesson även om det uppmärksammade gripande som ska ha varit förberett med representanter från turkisk media. Partiledaren omringades av tre män som utgav sig för att vara poliser och bad honom följa med till ett rum. I rummet förhördes han och fick veta att han inte är välkommen att resa tillbaka till Turkiet. I samband med de tre och en halv timmarna som Åkesson tvingades tillbringa med turkisk polis försvann även hans dator. Den kom sedan tillbaka med förklaringen att han skulle ha glömt den i taxibilen.

Säpo hade kännedom men teg

Vidare uppger Åkesson att han har haft kontakt med svenska Säpo som har informerat honom att myndigheten hade fått kännedom om det planerade polistillslaget mot honom redan kvällen före.

Men myndigheten informerade aldrig partiledaren om vad som var på gång. Det framgår även att Säpo har tagit bort Åkessons personskydd under resan till Turkiet. Enligt Säpos bedömning var det riskfritt för partiledaren att befinna sig i ett kaotiskt område med omfattande upplopp.

”Samarbete med en islamistisk diktatur?”

Samhällsnytts reporter har twittrat om ärendet och ställer en öppen fråga till Säkerhetspolisen huruvida de samarbetar med islamistisk diktatur.

 

LÄS ÄVEN: Säpo riktar sig mot politisk opposition – gränsen mellan bevakningsobjekt och aktörer utanför myndighetens uppdrag ”kan suddas ut”