UFC-stjärnan Khamzat Chimaev uppges ha fått sitt pass beslagtaget under en resa till Ryssland. Det skriver den brasilianska nyhetssajten Combate.

Chimaev skulle denna vecka ha åkt till Rio de Janeiro för att närvara vid premiärvisningen av en brasiliansk kampsportsfilm. Men torsdagens premiär kommer sannolikt hållas utan den 28-årige UFC-stjärnans närvaro. Anledningen är uppgifter om att han sitter fast i Ryssland.

Rysk medborgaren

Enligt Combate skulle Khamzat Chimaev besöka släkten i Tjetjenien innan resan till Brasilien. I Sankt Petersburg uppges hans pass emellertid ha blivit taget i beslag.

Chimaev är född och uppväxt i den ryska delrepubliken Tjetjenien, men har haft permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan augusti 2015 då han var 21 år gammal. Enligt uppgift från Migrationsverket är han inte svensk medborgare och har heller aldrig ansökt om att bli det.

Det spekuleras nu i att kampsportarens pass beslagtagits för att han är en rysk medborgare i vapenför ålder, och därför kan komma att kallas in till militärtjänstgöring och skickas till fronten i Ukraina.

Nära vän med diktatorn

Khamzat Chimaev är nära vän med den tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov, som skickat tusentals så kallade kadyroviter för att slåss i Ukraina för den ryska sidan.

LÄS MER: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Natten till onsdagen laddades flera bilder upp på Chimaevs Instagramkonto där han poserar tillsammans med Kadyrov.

Instagram

Enligt uppgift till Sveriges television dementerar Chimaevs manager Majdi Shammas att Chimaev fått sitt pass beslagtaget.

”Det är inte sant. Han är i Ryssland men det är ingen fara med honom”, säger Shammas.

LÄS ÄVEN: UFC-stjärnan Khamzat Chimaev fick asyl i Sverige – festar med diktatorn