metro t-bana
Inrikes

Uppgifter: Tidningen Metro läggs ned

Publicerad 8/9/2019
Annons

På fredagen rapporterar SVT Kulturnyheterna att det som återstår av tidningen Metro, som för bara fyra år sen hade 1 153 000 läsare dagligen, läggs ned. Beslutet ska offentliggöras på måndag.

Metro lanserades 1995 och finns i 23 länder och har sammanlagt 18 miljoner läsare vilket gör den till världens största internationella dagstidning. Trots att man påstår sig vara politiskt obunden har inriktningen varit klart vänsterliberal, i synnerhet under de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Konkursmässiga Metro stoppas av tryckeriet – vill ha betalt i förskott

Redan i mars stormade det kring Metro då Kronofogden gjorde en utmätning av tidningens tillgångar för att driva in obetalda skulder. Chefredaktör Thomas Eriksson meddelade då också att Metro inte längre kommer att ges ut i pappersform då kostnaden för att trycka och distribuera tidningen fem dagar i veckan blivit för hög. I april kom beskedet att 40 procent av Metros personal skulle sägas upp.

Enligt källor på tidningen stannar produktionen av redan idag men det officiella beslutet kungörs först på måndag.

– Det är inte helt oväntat med tanke på det senaste året, men vi trodde att det skulle ta lite längre tid, till nästa rekonstruktion i oktober, säger en medarbetare till Kulturnyheterna.

– Vissa grät. 24 år har tidningen funnits, nu finns den inte längre. Det är tråkigt såklart.

Sajterna Metro mode och Metro jobb kommer dock att fortsätta sin verksamhet.

Dålig arbetsmiljö
I februari 2018 kom uppgifter om att flera medarbetare sagt upp sig från Metro på grund av dålig arbetsmiljö.

Enligt källor Dagens media talat med genomsyrades organisationen av brist på ledarskap och otydlighet. För de som försökte påtala den bristfälliga situationen ska dåvarande vd:n Mikael Köning, sedermera koncernchef, ha ”höjt rösten” åt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons