trump-84773-bild-gage-skidmore

Bild: Gage Skidmore.

Utrikes

UPPGIFTER: Trump i diskussioner om att starta nytt politiskt parti

Publicerad 1/20/2021
Annons

Donald Trump överväger efter att han lämnat presidentämbetet att starta ett helt nytt politiskt parti i USA. Det uppger flera källor. Det ännu inte existerande partiet går under namnet Patriot Party. Trump har enligt uppgift fört ingående diskussioner med honom politiskt närstående aktörer som en del i en strategi kring hur han ska upprätthålla ett starkt politiskt inflytande i USA efter mandatperioden i Vita huset

Bakgrunden är den splittring som finns inom det republikanska partiet där ett antal ledargestalter efter valförlusten och de senaste turerna i samband med oroligheterna på Capitol Hill valt att inte längre ge Trump sitt stöd. Bland republikanska väljare är stödet dock enligt opinionsundersökningar oförändrat.

Om Trump lyckas få med sig dessa till ett nytt parti kan han ställa upp som en tredje kandidat i presidentvalet 2024 och behöver inte riskera att bli utmanövrerad i förväg i kandidatstriden inom Republikanerna. Bedömningen är att han också skulle ha goda chanser att få fler röster i valet än den republikanske kandidaten.

LÄS ÄVEN: Trump höll avskedstal

Mer osäkert är om stödet också skulle räcka för att slå Biden eller eventuell annan Demokratisk kandidat, exempelvis Kamla Harris om Biden väljer att träda tillbaka under mandatperioden eller inför valrörelsen, så som många spekulerat i.

Siffror visar samtidigt att många traditionella soffliggare rest sig och gått och röstat på Trump i det senaste valet. Trump fick över tio miljoner fler röster nu 2020 jämfört med när han vann över Hillary Clinton 2016. Dessa väljare tror man skulle följa Trump till ett nytt parti men återvända till sofflocket om någon annan blir Republikanernas kandidat 2024.

Bland de profilerade Republikaner som på sistone tagit sin hand ifrån Trump återfinns senatens majoritetsledare Mitch McConnell som i tisdags gjorde gemensam sak med Demokraterna och vänsterliberal media i att anklaga Trump för att ha provocerat fram händelserna på Capitol Hill där polisen på ett omdiskuterat sätt sköt ihjäl en kvinnlig Trump-supporter.

Det är i nuläget osäkert hur allvarligt menade diskussionerna om att starta ett nytt parti är. Från Vita huset har man sedan uppgifterna läckte ut inte vare sig velat bekräfta eller dementera saken.

Det skulle vara ett enormt åtagande för Trump att dra igång en sådan landsomfattande organisation. Historiskt har utmanarpartier i USA inte lyckats mer än marginellt ta väljare från de två stora politiska jättarna och Trump skulle få mäktiga motståndare inom Republikanerna emot sig i försöken att ”stjäla” partiets väljare.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons