I kontrast till de signaler som kommit direkt från Turkiet om Sveriges Natoansökan kommer nu signaler från USA att man fått löften om en turkisk namnteckning, vare sig Erdogan sitter kvar eller inte.

I Turkiet hölls nyligen val och det är fortfarande oklart om Erdogan får sitta kvar, vilket det mesta talar för, eller får kliva åt sidan för utmanaren Kemal Kiliçdaroglu. Erodgan håller officiellt fortfarande fast vid att Turkiet inte kan släppa in Sverige i Nato medan Kiliçdaroglus hållning varit mer otydlig.

Men nu hävdar toppolitiker i USA att man fått löften från Turkiet om att godkänna Sveriges Natoansökan, oavsett vem som vinner den turkiska maktduellen. Uppgifterna kommer från Michael McCaul (Rep), ordförande i den amerikanska kongressens utrikesutskott, i en kommentar till den politikbevakande tidningen Politico:

– Vi har fått försäkringar om att efter valet, oavsett vinnare, Sverige blir erkänt som Nato-medlem.

Kopplas till eventuell flygplansaffär

Uttalandet och Turkiets eventuella omsvängning kopplas samman med de diskussioner som pågår mellan de två länderna om att Turkiet ska få köpa det amerikanska stridsflygplanet F-16.

Hittills har motståndet i USA:s kongress mot en sådan försäljning varit stort. Men McCaul signalerar att en omsvängning kan vara på gång, vilket i så fall som motprestation från Turkiets sida skulle innebära en omsvängning i inställningen till Sveriges Natoansökan.

En av dem som flaggar för att ändra uppfattning är Demokraternas starke man i utrikesutskottet, Gregory Meeks. Han vidgår indirekt att ett villkor för att gå vidare med flygplansaffären värd cirka 20 miljarder dollar är att Turkiet ändrar sig om Sveriges Natomedlemskap:

– Att sluta blockera Sverige är en av de åtgärder jag skulle vilja se.

Inte bekräftat från turkiskt håll

Och nu hävdar alltså McCaul att man fått sådana löften. Dessa har dock inte bekräftats från turkiskt håll. Så sent som i förra veckan var beskedet från Erdogan i stället att Sverige inte skulle räkna med någon namnteckning därifrån under överskådlig tid.

Den ursprungliga planen var att Sverige och Finland skulle gå med i Nato samtidigt. Så blev det inte. Medan Finland redan är klara för medlemskap är Sveriges framtid i militäralliansen fortfarande osäker.

Från Turkiet har man uttryckt starkt missnöje med att Sverige länge fungerat som en fristad för vad man från turkiskt håll anser är kurdiska terrorister. Man har också varit irriterad över Sveriges embargo mot att sälja vapen till ett land som man säger sig vilja förbrödras med militärt i Nato.

Svenska försök att blidka Erdogan

Från svenskt håll har taktiken varit att försöka blidka Erdogan personligen, bland annat genom att förbjuda koranbränningar och att hänga Erodgan-dockor. Åtgärderna har kritiserats för att vara ”fjäsk” för Erdogan och dessutom strida mot svensk grundlag.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i en kommentar till SVT att regeringens mål fortfarande är att Sverige ska vara godkänt som medlem i Nato innan militäralliansens nästa toppmöte går av stapeln i Vilnius i juli. De nya signalerna från USA inger enligt Billström ökade förhoppningar om att det målet är inom räckhåll.