Fyra anställda på Sveriges Radio har startat ett upprop mot den rasism man menar genomsyrar public service-företaget. Enligt uppgift ska man ha fått ihop 22 namunderskrifter bland bolagets drygt 2 000 anställda. Den lokala journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl säger att hon ”ser mycket allvarligt på uppgifterna” och ger upppropsmakarna stöd i uppfattningen att journalister med vit hudfärg ”har svårt att förstå”.

Sveriges Radio har under lång tid fått hård och bred kritik för att vara vänstervridna i sin bevakning och för att sätta identitetspolitiska kriterier som hudfärg och etnicitet före kompetens när man rekryterar medarbetare. Kritiken har intensifierats under Black Lives Matter-rörelsens upplopp i USA de senaste månaderna där många menar att statsradion i sin rapportering okritiskt ställt sig bakom den kontroversiella och marxistiskt rasidentitära organisationen i stället för att kritiskt granska den.

Det är dock inte något som den kvartett som startat det aktuella uppropet håller med om. Tvärtom anser man att SR inte varit tillräckligt positiva i sin bevakning av det man kallar BLM:s ”protester”. Och orsaken till det hävdar man är att för stor andel av de anställda har vit hudfärg som saknar ”mångfaldskomptens” och därför inte kan förstå eller har ett vithetsnormativt rasistiskt perspektiv på händelserna och den underliggande problematiken.

Uppropsmakarna riktar samtidigt mer generella anklagelser mot Sveriges Radio för att negativt särbehandla, förminska och osynliggöra journalister på grund av deras utländska ursprung.

Får medhåll från fackordförande

De får medhåll från journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl som i en kommentar till facktidningen Journalisten säger att hon ”ser mycket allvarligt på uppgifterna” och att SR ”har anledning att vara självkritiska”. Hon menar att redaktionerna ”inte varit tillräckligt aktiva” med att fokusera på de sökandes hudfärg i rekryteringsprocessen.

I motsats till hur kritiken traditionellt sett ut mot Sveriges Radios policy för mångfaldsrekrytering, säger en av personerna bakom uppropet som vill vara anonym att ”Sveriges Radios redaktioner rekryterar vit medelklass som saknar erfarenhet av mångfaldsfrågor” och att journalistens hudfärg påverkar innehållet i journalistiken. Man vill nu se ett förstärkt fokus från ledningens sida att vid framtida rekryteringar få in fler ”rasisiferade”.

Svagt stöd bland de anställda

Uppropet har samtidigt inte fått något större stöd bland de anställda på företaget. 22 medarbetare har hittills undertecknat skrivelsen. Man har också fått 15 stödunderskrifter från personer utanför bolaget. Desa sammanlagt 37 personer ska ställas mot att Sveriges Radio har drygt 2 200 anställda och därutöver ett stort antal medarbetare knutna till sig via externa produktionsbolag.

Trots den svaga uppslutningen ska uppropet enligt Journalisten ha ”skakat om på flera redaktioner” och föranlett krissamtal i chefsgrupper och med enskilda anställda.

Tidningen har talat med Ekochefen Klas Wolf-Watz som inte håller med vare sig om att allmänt det saknas mångfaldskompetens eler att rapporteringen om Black Lives Matter varit för ”vit” i sitt perspektiv. Han tycker också generellt i motsats till uppropsmakarna att alla reportrar ska kunna rapportera om allting – även de som har vit hudfärg.

Wolf-Watz indikerar samtidigt att vilken hudfärg medarbetarna har är ”viktiga frågor” för SR:s journalistik och att den diskussion som genom uppropet nu har uppstått kring medarbetarnas pigmentering är ”jättebra för oss på Ekot” eftersom redaktionen kan och ska bli ännu bättre på att ha detta fokus.