Moderaterna i Uppsala anklagar Socialdemokraterna för att ha ”köpt” lokala Utvecklingspartiet genom att erbjuda partiledaren ett välbetalt jobb som bekostas med skattemedel.
– Vi har gjort en deal med Socialdemokraterna, säger partiledaren Stefan Hanna till Samnytt.

Femnistiskt initiativ åkte ur kommunfullmäktige i Uppsala i årets kommunalval. Lokalpartiet Utvecklingspartiet Demokraterna (UP), bildat av Stefan Hanna som uteslöts ur Centerpartiet 2019, kom in istället. Men något maktskifte blev det inte.

Istället fortsätter socialdemokraten Erik Pelling som kommunstyrelsens ordförande. Uppsala styrs av en minoritetskoalition beståendes av S, MP och V, vilka tillsammans har 39 av kommunfullmäktiges 81 mandat.

Anklagas för köpt stöd

Den rödgröna koalitionen har i en uppgörelse fått stöd från UP och deras två ledamöter i fullmäktige. Det är den uppgörelsen som ifrågasätts av Moderaternas oppositionsråd Sofia Andersson i inlägg på Twitter.

Andersson anklagar Socialdemokraterna för att ha ”köpt” UP:s stöd genom att skapa en kompott av kommunala deltidstjänster åt Hanna. Bland annat som ordförande för ett nyskapat råd under kommunstyrelsen, samt som ordförande för kommunkoncernens moderbolag – ett uppdrag som kommunstyrelsens ordförande tidigare haft.

Upplägget kan liknas vid den kritiserade överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Sölvesborg.

LÄS MER: S mutade M-toppen i Sölvesborg med kommunalrådspost

Sofia Andersson menar att det rödgröna styret i Uppsala ”testar gränserna” för vad som är ”lagligt och rimligt”.

Rimlig ersättning

När Samnytt pratar med Stefan Hanna slår han ifrån sig den moderata kritiken.

– Vi har gjort en deal med Socialdemokraterna som i huvudsak är sakpolitisk som också innebär att jag har fått väldigt stora ansvar. Kopplat till det är det rimligt att jag får en ersättning som är rimlig, säger han.

– I den överenskommelse vi har, så har jag fått ansvaret för hela kommunkoncernens moderbolag. Dessutom ska jag operativt driva näringslivsförbättringsarbetet för Uppsala kommun.

Han jämför den ersättning han själv får med Sofia Anderssons lön som oppositionsråd.

– Jämför det med henne, som är 26-27 år eller vad hon nu är, och som inte har något ansvar, säger Stefan Hanna.

”Kommer inte prata med er”

Sofia Andersson skriver i ett mejl att hon inte vill utveckla kritiken mot det rödgröna styret i en intervju med Samnytt.

Inte heller Socialdemokraterna vill bemöta anklagelserna.

– Jag kommer inte prata med er, säger partiets politiske sekreterare Pavlos Cavelier Bizas i telefon.

Pavlos Cavelier Bizas (S). Foto: Uppsala kommun