genset

Foto t v: Thiemo Schuff, CC BY-SA 3.0 DE

Utrikes

Uppsving för dieselgeneratorer när grön el sviker

Publicerad 7/8/2021
Annons

2021 skulle vara året då den gröna energin tog över med vindkraftverk, solpaneler och massiva batterier. I stället är det tillverkare av gensets, en mobil kraftkälla som använder en motor för att generera el, som arbetar för fullt och vars aktier stiger kraftigt.

Generac Holdings Inc i Wisconsin är USA:s största tillverkare av diesel-gensets. Under de senaste tolv månaderna har företagets aktier stigit med mer än 250 procent och nästan åtta gånger under de senaste två åren. Uppenbarligen är folk villiga att betala för att få tag på diesel-gensets och företaget bekräftar att man har svårigheter med att hinna med.

En viss del av företagets framgångar beror på efterfrågan på reservgeneratorer för datorcentraler, men en ännu större del beror på det amerikanska elnätets minskade pålitlighet, i synnerhet i stormdrabbade kustområden och Kalifornien och Texas där förnybar energi är stort. Båda delstater har varit snabba med att installera skatteförmånlig vind- och solkraft, men desto saktare för att garantera flexibiliteten och uthålligheten som krävs för att stödja intermittent förnybar energi.

Köldknäpp förödande

I Texas fick man i februari problem med elförsörjningen då vindkraftverken, naturgasledningarna och generatorerna frös, och i Kalifornien har torka i hela västra USA förhindrat att vattenkraft genererar tillräckligt mycket el när inte sol- och vindkraften räcker till.

LÄS ÄVEN: Hälften av Texas vindkraftverk frös fast under köldknäpp

Amerikaner som är beroende av luftkonditionering och internet accepterar inte strömavbrott, så de spenderar hellre upp till 170 000 kronor på att köpa en mobil reservgenerator.

I alltför många fall behandlas förnybar energi som en skattegimmick och politiskt rutkryssande, menar Financial Times, och oro för dess stabilitet kan avfärdas med att angränsande regioner kan täcka eventuella brister. Utan nätstabilitet och uthållighet kommer den gröna omvandlingen att försvinna i ett moln av dieselrök, slår man fast.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons