I ett telefonsamtal mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utlovades ett kraftigt utökat finansiellt stöd.

Det var på söndagen som von der Leyen talade med Zelenskyj. Huvudfokus för samtalet ska ha varit att säkerställa ekonomiskt stöd till Ukraina under de kommande månaderna och von der Leyen meddelade att hon denna vecka ska föreslå ett betydande finansiellt paket från EU på upp till 1,5 miljarder euro i månaden, totalt upp till 18 miljarder euro.

LÄS ÄVEN: Nato-chefen: Vi tolererar inte att Ukraina förlorar kriget

Båda ledarna medgav vikten av att säkerställa en förutsägbar och regelbunden finansiering av viktiga statliga funktioner. Detta ska bidra till att täcka Ukrainas finansieringsbehov för 2023.

Mot EU-medlemskap

Stödet ska vara i form av mycket förmånliga långfristiga lån med täckning av räntekostnaderna. Dessa ska samtidigt stödja Ukrainas reformer och landets väg mot ett EU-medlemskap.

Från EU understryker man att det finansiella paketet skulle behöva matchas av liknande stöd från andra håll.

LÄS ÄVEN: Zelenskyj: Nato måste bomba Ryssland

Ursula von der Leyen upprepade att EU är med under lång tid i sitt stöd till Ukraina.

Ungern säger nej

Ungern säger sig vara redo att fortsätta sitt ekonomiska stöd till Ukraina på bilateral basis, men kommer under inga omständigheter att gå med på ytterligare en gemensam EU-upplåning för detta ändamål. Det säger den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó.

Anledningen till detta är att man redan gjort det en gång tidigare, då man stödde ett gemensamt lån under pandemin. Det var mer än tillräckligt, menar Szijjártó.

Han påpekar också att Ungern redan innan kriget bröt ut har spenderat hundratals miljoner euro för att stödja hälsa, utbildning, kulturinstitutioner och kyrkor i Ukraina, och att man gjort sin del.

Vill du se Ukraina som EU-medlem?