Angela Merkel. Foto: Wikimedia Commons.

Utrikes

Urvattnad migrationsöverenskommelse i Tyskland

Publicerad 7/7/2018
Annons

Den tyska regeringen har nu kommit överens om hur migrationspolitiken ska se ut framöver. Överenskommelsen består bland annat av att man bara kommer att avvisa migranter som ansökt om asyl i ett annat EU-land, men inte de som redan registrerats där.

Nyligen hotades Tyskland av regeringskris då inrikesminister Horst Seehofer hotade avgå ifall förbundskansler Angela Merkel inte gick med på att avvisa illegala invandrare redan vid gränsen mot Österrike.

Just på denna punkt kom man sedermera överens om, men när regeringskoalitionen bestående av kristdemokrater och socialdemokrater nu presenterar det nya migrationspolitiska programmet är det ett urvattnat sådant.

Socialdemokraterna har kritiserat de transitcenter utmed den tysk-österrikiska gränsen man tidigare i veckan kommit överens om, där migranters asylansökan ska snabbehandlas.

Dessa ska nu istället kallas ”transfercenter” och det ska heller inte handla om några särskilda inrättningar vid gränsen utan fallen ska skötas vid ett antal polisstationer.

Tyskland kommer dock att avvisa migranter som redan ansökt om asyl i ett annat EU-land, vilket är en modifiering av vad Seehofer ställt som ultimatum – inrikesministern ville att samtliga migranter som registrerats i ett annat EU-land skulle avvisas.

Samtidigt förväntar man sig svårigheter med att avvisa migranter till EU-länder som inte vill ta tillbaka dem. I dessa fall ska man istället skicka tillbaka dem till Österrike – vilket dock förutsätter en överenskommelse med grannlandet som i dagsläget inte finns. Österrike har också gjort klart att man inte avser acceptera åtgärder som får följder för landet.

I enlighet med kompromissen planerar man senare i år att stifta en invandringslag för Tyskland.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
604Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons