USA kommer inte längre bidra till UNRWA berättade USA:s utrikesdepartement igår. I uttalandet beskrevs UNRWA som ”ohjälpligt bristfällig organisation”.

USA stod för en tredjedel av organisationens budget år 2017 på omkring 10 miljarder kronor. Ett av USA:s klagomål är hur de räknar antalet ”palestinska flyktingar”.

De ursprungliga flyktingarna, som uppstod 1948 när de omkringliggande arabstaterna anföll Israel, består idag av några hundratusen men då deras ättlingar ärvt flyktingstatusen har antalet som klassificeras av UNRWA som sådana flyktingar på pappret ökat i antal från ett par hundratusen till hela fem miljoner.

Det indragna stödet föranleds också, enligt USA:S FN-ambassadör Nikki Haley, av palestiniernas fientlighet mot USA.

I ett separat uttalande förra veckan berättade Trump-regeringen också att 1,8 miljarder kronor i direktstöd till Palestinska myndigheten skulle riktas någon annanstans.

– UNRWA har tillåtit den palestinska nationella identiteten att handla om rätten att återvända och därmed göra slut på Israel, säger hon.
Det har tidigare avslöjats att UNRWA:s skolor och utbildningsmaterial indoktrinerar barn att ägna sina liv åt ”rätten att återvända” – genom användandet av våld.