Vita Huset meddelade på tisdagskvällen svensk tid att USA drar sig ut ur det omtalade Iranavtalet som ingicks av Barack Obama 2015. Enligt Trumps administration är avtalet ”ett av de värsta och mest mest ensidiga USA någonsin ingått”.

USA drar sig därmed ur det så kallade Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) eftersom det inte anses uppfylla USA:s säkerhetskrav, samt återinför sanktionerna mot Iran. Utöver det anser Trump att avtalet inte hindrat Irans missilprogram eller haft några starka mekanismer för inspektioner och verifikationer. Den amerikanske presidenten kritiserar även de pengar Iran har fått och att Iran fortsätter hjälpa och finansiera terrorgrupper.

Sanktionerna kommer rikta sig mot den energi- och oljekemiska industrin samt den finansiella sektorn. Företag som har affärer med Iran tillåts trappa ner dessa under en period men riskerar hårda straff efter att tidsfristen gått ut.

Europeiska ledare beklagar beslutet och säger sig tillsammans med EU att man ska göra allt för att upprätthålla avtalet. Israels president Benjamin Netanyahu hyllar däremot Trumps besked och kallar det för ”modigt”.

Även Irans ärkefiende Saudiarabien välkomnar beskedet och hoppas att det internationella samfundet enas mot den iranska regimen och mot dess sponsring av terrorgrupper.