Venezuelas oppositionsledare har utropat sig som tillfällig president och får stöd från flera länder, däribland USA. Samtidigt växer protesterna runt om i landet mot den sittande presidenten Maduro. Han får dock fortsatt aktivt stöd från Turkiet.

Den oroliga utvecklingen i Venezuela har eskalerat ytterligare efter att oppositionsledaren Juan Guaidó nyligen utropade sig som tillfällig president i landet.  Guaidó uppmanade även venezolaner att samlas till demonstration för att avsätta president Nicolás Maduro.

LÄS ÄVEN: Venezolaner ångrar att de tillät staten avväpna folket – ”Vapen hade låtit oss vara fria”

I går meddelade USA:s president Donald Trump att han erkänner Juan Guaidó som Venezuelas tillfälliga president. Sittande presidenten Maduro svarade med att utvisa alla amerikanska diplomater, rapporterar Reuters.

Samtidigt har Turkiets president Tayyip Erdogan kontaktat Maduro. I ett telefonsamtal har Erdogan uttryckt sitt stöd och erbjudit landet hjälp. Sedan tidigare har Erdogan stöttat Maduro genom att hjälpa landet kringgå de ekonomiska sanktioner som USA infört.

Erdogan: ”Min broder Maduro!”
I ett inlägg på Twitter bekräftar en av Erdogans rådgivare medierapporterna om Turkiets stöd till Maduro.

“Vår president har ringt och meddelat Turkiets stöd till Venezuelas president Nicolás Maduro. Erdogan sa ‘Min broder Maduro! Var stark, vi är med dig’”, skriver Ibrahim Kalin.

Hundratusentals protesterar
Den här veckan har protesterna på gatorna i Venezuela återigen vuxit mot Maduro. Under gårdagen uppges hundratusentals människor ha samlats för att kräva presidentens avgång. Det franska nyhetsbolaget France24 meddelar att veckans protester skiljer sig mot de tidigare. Det växer nu fram ett bredare missnöje mot Maduro även i stadsdelar som tidigare varit kända för sitt stöd för ledarskapet.

En demonstrant i huvudstaden Caracas förklarar att man kommer demonstrera tills förändringen kommer.

– Vi lämnar inte gatorna förrän Maduro avgått. Vi klarar inte mer.

Fler länder erkänner
Brasiliens president Jair Bolsonaro följer Trumps besked om att erkänna oppositionsledaren Guaidó som tillfällig president. I Sydamerika har även Argentina, Colombia, Paraguay och Peru uttryckt sitt stöd för Guaidó. Det cirkulerar även uppgifter om att Kanada inom kort ska erkänna honom.

Den amerikanska samarbetsorganisationen OAS, har också twittrat ut stöd till oppositionsledaren. ”Du har vårt förtroende att fortsätta arbetet med landets återgång till demokrati”.