Enligt uppgifter oroar sig president Joe Bidens administration bakom stängda dörrar över vad Ukraina kan åstadkomma och man ska i skymundan förbereda sig för möjligheten att landets motoffensiv mot våren inte lever upp till förväntningarna.

Ukrainas förestående motoffensiv kommer troligen att försöka återta ryskt beslagtaget territorium i öst och söder, även om högre tjänstemän från Kiev av operativa skäl inte har några detaljerade planer att visa upp. Ett misslyckande skulle av kritiker betraktas som ett nederlag även för USA.

LÄS ÄVEN: Rysk våroffensiv väntas i Ukraina

Offentligt har Bidens team gett sitt orubbliga stöd för Ukraina och lovat att förse landet med vapen och ekonomiskt bistånd ”så länge det tar”. Men om de förestående striderna ger begränsade vinster har förvaltningstjänstemän privat uttryckt att de fruktar att stå inför ett tvåhövdat monster som attackerar det från de hökaktiga och duvaktiga ändarna av spektrumet.

En sida kommer att säga att Ukrainas framsteg skulle ha fungerat om administrationen gett Kiev allt den begärt – långdistansmissiler, stridsflygplan och mer luftförsvar. Den andra sidan befaras hävda att Ukrainas brist bevisar att de inte kan tvinga ut Ryssland från sitt territorium helt.

Inom administrationen betonar tjänstemän att de gör allt för att våroffensiven ska lyckas.

LÄS ÄVEN: Läckta dokument: USA:s och Natos planer i Ukraina

– Om motoffensiven inte går bra har administrationen bara sig själv att skylla för att ha undanhållit vissa typer av vapen och bistånd vid den tidpunkt då det behövdes som mest, säger Kurt Volker, Ukrainas särskilda sändebud under Trump-administrationen.