f-16-till-ukraina-feature

Foto: Josefine Stenersen/Arno Vesterholm

Utrikes

USA ger klartecken för F-16 från Europa till Ukraina

Publicerad 8/18/2023
Annons

USA godkänner att det amerikanska stridsflygplanet F-16 skickas från Europa till Ukraina. Det skriver USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett brev till sina motparter i Nederländerna och Danmark.

Båda länderna håller på att fasa ut sina F-16-plan, som de haft sedan 70- respektive 80-talen, till förmån för det modernare F-35. De har därför talat om att skänka de uttjänta stridsplanen till Ukraina, som efterfrågat just sådana.

Amerikansk tvekan

Eftersom F-16 är ett amerikansktillverkat stridsplan krävs emellertid godkännande från USA innan en sådan överlåtelse är möjlig. Något regeringen i Washington tidigare inte velat ge.

Den amerikanske presidenten Joe Biden har kort och gott sagt att ”Ukraina är inte redo för F-16”, syftandes på den långa tid det tar att integrera ett nytt stridsplan i sin arsenal. Men det finns andra faktorer som gjort att Biden tvekat.

Dels en rädsla för att västerländska stridsplan leder till en eskalering av proxykrigandet mot Ryssland. Dels att USA, övriga Nato-allierade och andra länder i västvärlden redan skickat vapen för hundratals miljarder till Ukraina. Vapen- och vapensystem som redan innebär logistiska utmaningar och är svåra och dyra att serva och raparera.

Att dessutom skicka stridsflygplan, med tillhörande vapen- och stödsystem, innebär i förlängningen ytterligare kostnader för skattebetalarna i västvärlden. Och i USA märks en tydlig förändring i opinionen, där allt fler motsätter sig mångmiljardrullningen till det nya krig landet engagerat sig i.

SE ÄVEN: 31 Abrams-stridsvagnar på väg till Ukraina

Stoppade Ryssland

Vapnen till Ukraina har haft en tydlig och avgörande effekt på slagfältet. Tack vare dem lyckades Ukraina förra sommaren hejda den ryska offensiven, och tvinga ryssarna till reträtt på flera fronter.

Men efter det har det gått sämre. Sedan förra hösten har fronten, överlag, i det närmaste stått helt stilla. Båda sidor har stolt visat upp erövringar längs vissa frontavsnitt, men inte lika gärna talat om bakslag på andra platser där istället fienden ryckt fram.

De senaste veckorna har Ukraina haft vissa framgångar i sydöstra Ukraina, i Zaporizjzja-provinsen, medan det gått sämre längre österut där istället ryssarna rycker fram.

SE ÄVEN: Klart: Ukrainska stridspiloter tränas i Sverige

Ger klartecken

Kriget i Ukraina har nu rasat i ett och ett halvt år. Det bedöms också vara en delförklaring till att Joe Biden i maj plötsligt ändrade uppfattning och anslöt sig till den så kallade ”F-16-koalitionen”. Kriget tycks inte ha någon ände i sikte, och långsiktigt behöver Ukraina bygga upp ett nytt flygvapen.

En anonym källa inom det amerikanska försvarsdepartementet uppgav också för nyhetsbyrån AP att anledningen till att Biden ändrat sig var att europeiska länder åtog sig att skicka sina egna stridsplan, och därmed slapp USA stå för notan.

Och nu har alltså USA:s utrikesminister Antony Blinken skickat ett skriftligt brev till utrikesministrarna i Nederländerna och Danmark som ger klartecken till skickandet av F-16-plan till Ukraina.

”Jag skriver för att uttrycka USA:s fulla stöd för överförandet av F-16-stridsplan till Ukraina” samt ”det är avgörande att Ukraina kan försvara sig självt från rysk aggression och kränkning av sin suveränitet”, står bland annat att läsa i brevet som Reuters citerar.

LÄS MER: USA: Grönt ljus för F-16 till Ukraina

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
812Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons