Faksimil Twitter

USA: Här faller vita på knä inför svarta för att be om ursäkt för ’rasism’

379 Shares

Reaktionerna på gripandet av 46-årige George Floyd i Minneapolis, och hans död, har under de senaste dagarna urartat till regelrätta upplopp och plundringar samt attacker mot vita. I ett par videoklipp som sprids på sociala medier ses hur flera vita privatpersoner och vita poliser knäböjer inför svarta.

I det första klippet är beskrivningen ”en kraftfull uppvisning av sammanhållning och stöd” där de knäböjande vita genom sitt agerande ber om ursäkt ”efter åratal av rasism”. Detta åtföljdes av att även den svarta gruppen knäböjde och att de sedan tillsammans bad tillsammans.

I ett annat klipp från Portland knäböjer polisen på begäran av demonstranterna vilket möts av applåder.

Samtidigt fortskrider plundringen av affärer där vissa får se sina livsverk och uppehälle krossas och brinna upp. På många håll jagas och misshandlas vita. För att undvika utsättas har vissa affärsinnehavare satt upp skyltar där det står att verksamheten drivs av en minoritet.

LÄS ÄVEN: Trump: Antifa klassas som terrororganisation

Kändisar och streamingtjänster som Netflix har gått samman för att uttala sitt stöd för demonstranterna som man dessutom samlar ihop pengar för att kunna betalas deras borgen.

Statistiken över våldsamma överfall i USA under 2018 visar tydligt att vitas våld mot svarta utgör en minoritet av det totala antalet överfall, men vänsterextrema grupper som Antifa – som Trump nyligen meddelade ska terrorklassas – har som vana att endast lägga fokus på vitas våld.

LÄS ÄVEN: Brutalt kaos i flera amerikanska storstäder

379 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.