Enligt en ny underrättelserapport från USAs Department of Homeland Security har den kinesiska regimen medvetet mörkat virusets dödlighet och smittsamhet i januari – när det fortfarande var möjligt att begränsa utbrottet. Syftet var att hinna hamstra skyddsmaterial och mediciner på den globala marknaden.

Alltmer nya besvärande uppgifter framkommer om Kinas agerande under början av coronaepidemin. Underrättelsemyndigheten DHS i USA slår nu fast i en rapport att den kinesiska regimen ”medvetet” mörkade information om virusets spridning samt höll WHO ovetande om utvecklingen.

Detta samtidigt som Kina frenetiskt köpte upp sjukvårdsmateriel i hela världen. Landet har ökat sin import och minskat sin export av skyddsmateriel och mediciner – och försökte samtidigt att dölja uppgifter om ändringar i dess handelspolitik. Detta gjordes genom förnekande av att det fanns exportrestriktioner och fördröjning av handelsinformation, enligt rapporten.

Tidigare framkom även uppgifter om att Kina sålt tillbaka den utrustning som landet tidigare köpte från Europa när coronaviruset kom hit – och försökte marknadsföra detta som en gåva. Samtidigt ska kinesiska företag ha tagit ockerpris på den europeiska utrustningen som såldes tillbaka.

Uppgifterna i den nya rapporten förstärks ytterligare av en annan rapport från underrättelsesamarbetet Five Eyes – där USA, Storbritannien, Australien, Kanada och Nya Zeeland ingår. Enligt rapporten inledde Kina en omfattande censur av sökresultat relaterade till coronaviruset redan i december 2019 – alltså långt innan landet officiellt erkände utbrottet.

Landet hade bevis på att viruset sprids mellan människor sedan början av december – men fortsatte förneka det fram till den 20 januari med hjälp av WHO. Medan den kinesiska regimen införde omfattande reseförbud mellan provinserna inne i landet fortsatte de att hävda för omvärlden att några reserestriktioner inte är nödvändiga.

Numera råder det konsensus i underrättelsekretsar om att viruset läckte ut från labbet i Wuhan och att den officiella versionen om ursprunget från Wuhans djurmarknad är en lögn. Samtidigt menar man att viruset ska ha släppts ut från labbet till följd av oaktsamhet.

I skrivande stund uppges drygt 250 tusen människor ha dött av coronaviruset.