polska-mig-plan-feature

Foto: Aguilar Sánchez

Utrikes

USA-nej till polska flyg i Ukraina

Publicerad 3/9/2022
Annons

USA:s försvarsdepartement säger nej till att skicka polska stridsplan till Ukraina. Åtminstone vill inte USA agera transportör när flygplanen ska levereras. Det framgår av ett pressmeddelande på Pentagons hemsida.

Polen har 29 stycken Mig-29 – en sovjetisk stridsplansmodell som Polen dels köpte under Warszawapaktens dagar, dels köpt från Tjeckien och Tyskland efter att det gamla östblocket upphört. Det råkar samtidigt vara ett stridsplan som Ukraina gärna vill ha, då man har stridspiloter med erfarenhet från just den flygplanstypen.

LÄS MER: Magdalena Andersson: ”En Nato-ansökan skulle öka spänningarna”

Polen har därför föreslagit att samtliga polska Mig-29:or skickas till Ukraina för att hjälpa dem i deras försvar mot Ryssland. Men Polen vill inte själva ansvara för leveransen av flygplanen mitt under pågående krig. Istället föreslogs under gårdagen att flygplanen flygs till USA:s flygbas Ramstein i sydvästra Tyskland, på gränsen till Frankrike, och att USA och övriga Nato-stater därefter får ansvar för att leverera flygplanen till Ukraina.

Säger nej

Men USA är inte särskilt intresserat av att agera transportör för de gamla Rysslandsbyggda stridsplanen. I ett kort pressmeddelande från Pentagons pressekreterare John Kirby avböjs förslaget med skarpast möjliga diplomatiska formuleringar.

”Idén att stridsflygplan som ’ställts till USA:s förfogande’ lyfter från en amerikansk/Nato-bas i Tyskland för att flyga in i av Ryssland omstritt luftrum över Ukraina, väcker allvarliga farhågor för hela Nato-alliansen. Det är helt enkelt inte tydligt för oss att det finns konkreta rationella skäl för det”, skriver han bland annat.

Kirby betonar att Polen är fria att göra som de vill, men att USA skulle bli en del av leveransen av stridsplanen avfärdas som ett ”icke hållbart” förslag.

LÄS MER: Zelenskyj om Nato: ”Rädd att konfrontera Ryssland”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons