Pentagon överväger att förse ukrainska styrkor med stridsflygplan, meddelade Vita huset i fredags. Detta skulle innebära en betydande expansion av USA:s inblandning i kriget och ökar risken för en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland.

Kriget i Ukraina har pågått i snart ett halvår och USA har hittills bidragit med materiel för cirka 8,2 miljarder dollar till Ukraina. Nu diskuteras en markant upptrappning, enligt The Wall Street Journal.

– Pentagon utför preliminära utforskningar av möjligheten att potentiellt tillhandahålla stridsflyg till ukrainarna. Men det är inget som de kommer att kunna utföra omedelbart eller ens på kort sikt, säger John Kirby, koordinator för det nationella säkerhetsrådet för strategisk kommunikation.

LÄS ÄVEN: Försvaret kommenterar inte uppgifter om Archer i Ukraina

USA stoppade Polen från att donera stridsflygplan

I mars rapporterade Samnytt om att Polen donerat flertalet MiG-29 till Ukraina, något som stoppades av USA, som menade att det skulle innebära en ”alltför hög risk”. Amerikanska underrättelsetjänster bedömde att en överföring av det rysktillverkade flygplanet skulle riskera ett svar från Moskva, som skulle kunna resultera i en direkt militär konflikt med Nato. Nu överväges istället att skicka USA-tillverkade stridsflygplan.

En tidigare icke namngiven tjänsteman vid Pentagon hävdar att både F-15 och F-16 har diskuterats som möjliga alternativ för Ukraina, även om båda flygplanen kräver betydande utbildning och underhåll. Han säger även att vissa trycker på för flygplan av typen A-10, ett attackflygplan utvecklat för understöd av marktrupper med cirka 50 år på nacken.

Kirby avslöjade även detaljer om det senaste amerikanska vapenpaketet för Ukraina som uppgår till 270 miljoner dollar, varav 100 miljoner dollar är avsatta för drönare. Paketet, som godkänts av USA:s president Joe Biden, kommer att möjliggöra för Kiev att förvärva 580 stycken obemannade flygande farkoster av typen Phoenix Ghost, enligt Kirby.

LÄS ÄVEN: Mer svenska vapen till Ukraina

JAS 39 Gripen ligger högst på önskelistan

Ytterligare cirka 175 miljoner dollar avsätts för det mobila raketartilleri-systemet HIMARS och andra vapen som Ukraina efterfrågat, uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken enligt TT.

Oleksandr Polischuk, Ukrainas vice försvarsminister, har vid ett möte med ledningen för SAAB tidigare i år efterfrågat det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen, rapporterar Blankspot. Ukrainas samordningsminister Oleh Nemchinov menar att det svenska stridsflygplanet ligger högst på önskelistan.

– Vi hade en möjlighet under Ukrainas tidigare president att införskaffa JAS 39 Gripen, men av någon anledning blev det aldrig av. Om vi kunde välja nu skulle förmodligen Gripen bli vårt första val. Särskilt den nya uppgraderade versionen, sa samordningsminister Oleh Nemchinov i juni.