En amerikansk drönare av typen MQ-9 Reaper kraschade under tisdagen utanför Krimhalvöns kust i Svarta havet. USA lägger skulden för kraschen på Ryssland, och har både kallat upp den ryske ambassadören i Washington för en formell protest, samt protesterat direkt hos det ryska utrikesdepartementet i Moskva.

Det är under tisdagen som den amerikanska drönaren lyfter från en flygbas i Campia Turzii i Rumänien, för några decennier sedan hem till sovjetiska stridsplan – numera en av Natos frontbaser.

Den obemannade farkosten, uppkallad efter dödsängeln ”Grim Reaper”, flyger ut över Svarta havet där den sedermera kraschar.

Skyller på Ryssland

USA skyller kraschen på Ryssland. I ett officiellt uttalande från Pentagon påstås att ett ryskt stridsplan av typen Suchoj Su-27 flugit in i drönarens propeller och på så sätt skickat den amerikanska farkosten i plurret.

Innan den avslutande manövern beskylls dock ryska stridsplan för att, enligt amerikanska medier, ha ”trakasserat” drönaren.

– Flera gånger innan kollisionen dumpade Su-27:orna bränsle på och flög framför MQ-9:an på ett oansvarigt, miljöskadligt och oprofessionellt sätt. Den här händelsen visar på bristande kompetens utöver bristande säkerhet och professionalism, säger general James B. Hecker som ansvarar för USA:s flygvapen i Europa.

General James B. Hecker. Foto: USA:s flygvapen

Enligt generalen var drönaren ute på ”rutinuppdrag” när ryssarna angrep den.

– Den här händelsen följer ett mönster av farligt agerande från ryska piloter när de interagerar med amerikanska och USA-allierade flygplan över internationellt luftrum, inklusive över Svarta havet. Det här aggressiva agerandet från rysk flygpersonal är farligt och kan leda till felbedömningar och oavsiktlig eskalering, fortsätter Hecker.

Ryssland: Flög nära Krimhalvön

Det ryska försvarsdepartementet dementerar att ett ryskt stridsplan kolliderat med drönaren, men bekräftar indirekt i ett officiellt uttalande att åtminstone ett ryskt plan befann sig i luftrummet vid samma tidpunkt som den amerikanska farkosten. Enligt Ryssland flög drönaren nära Krimhalvön i riktning mot den ryska gränsen.

”Drönaren flög med avstängda transpondrar och kränkte gränsen för den tillfälliga luftrumsregim som upprättats med anledning av den särskilda militära insatsen, och som kommunicerats till alla som brukar det internationella luftrummet och som publicerats i enlighet med internationella standarder”, heter det i uttalandet som fortsätter:

”Det ryska flygplanet använde inte något av sina vapensystem ombord, kom inte i kontakt med den obemannade farkosten och återvände tryggt till hembasen.”

På Telegramkontot Rybar, som i västvärlden anses stå nära den ryska militären, spekuleras i att den amerikanska drönaren sköts ned efter att ha misstagits för en ukrainsk farkost. Enligt en annan hypotes som lanseras på samma telegramkonto drabbades drönaren av ett tekniskt fel, och de ryska piloterna blev endast vittnen till kraschen.

Telegram/Rybar

USA och Nato anklagas vidare för att ”provocera” Ryssland genom att flyga drönare, spanings- och övervakningsfarkoster över Svarta havet, för att därefter dela informationen med Ukraina. Ukraina använder den i sin tur för att genomföra attacker mot inte minst Krimhalvön.

Amerikansk dubbelprotest

Direkt efter att tisdagens incident blivit känd kallades Rysslands ambassadör i Washington, Anatoly Antonov, upp till amerikanska utrikesdepartementet för att at emot en formell protest, skriver Reuters.

Samtidigt har USA:s Rysslandsambassadör överlämnat en skarp protest till det ryska utrikesdepartementet i Moskva.

– Vi konfronterar återigen ryssarna på högsta nivå för att förmedla våra skarpa protester mot denna osäkra och oprofessionella genskjutning, vilken orsakade att den obemannade amerikanska farkosten kraschade, säger Ned Price, talesman för amerikanska utrikesdepartementet.