Lindsey-Graham-lag2

Senator Lindsey Grahams lagförslag har klubbats igenom. Foto: Gage Skidmore

Utrikes

USA stoppar bistånd till palestinska terrorister

Publicerad 4/6/2018
Annons

USA blir det första land i världen som kommer att stoppa bistånd till den palestinska myndigheten om pengarna förs vidare till terrorister eller deras familjer. ”Dessa utbetalningar måste upphöra”, säger amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert.

Lagförslaget, som antogs av hela den amerikanska kongressen, är uppkallat efter Taylor Force, en före detta amerikansk militär som knivhöggs till döds av en palestinier medan han var på semester i Tel Aviv för två år sedan.

Den nya lagen undertecknades av Donald Trump i samband med ett större lagpaket och förbjuder amerikanskt bistånd till Gaza och Västbanken om inte den palestinska myndigheten kan garantera att man slutar betala ut ersättning till terrorister, att man aktivt förhindrar nya våldsdåd mot israeliska och amerikanska medborgare, och att man hädanefter offentligt fördömer sådana handlingar, skriver Världen idag.

”Jag uppskattar verkligen det hårda arbete som familjen Force och Taylor Forces många vänner lagt ner på att göra klart för kongressen att #PaytoSlay (betala för att mörda, redaktionens anmärkning) måste stoppas”, twittrade den republikanske senatorn Lindsey Graham, som kom med lagförslaget 2016.

Palestinska protester

Husam Zomlot, som är PLO:s sändebud i Washington, hävdar att lagen ”allvarligt skadar utsikterna till fred”, skriver Jerusalem Post.

– Taylor Force-lagen är det senaste inslaget i den 30-åriga trenden med lagar som särskilt pekar ut det palestinska folket, säger Husam Zomlot och beskyller den amerikanska kongressen för att vara ”uppenbart partiska”.

Från amerikanskt håll välkomnas lagen. Heather Nauert, utrikesdepartementets talesperson, bekräftar att Donald Trumps administration gett den sitt fulla stöd.

– Dessa utbetalningar till terrorister och deras familjer måste upphöra. USA har varit tydligt med det, säger Heather Nauert.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1119”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons